Motto: “Ignoranta seamana cu un fruct exotic, extrem de delicat; daca il vei atinge, isi va pierde savoarea” (Oscar Wilde)

De ceva timp la Editura Nemira apare o serie instructiv - amuzanta de carti, intitulata Bonton, unde v-ati intalnit deja cu “Ghidul ipohondrului” sau “Ghidul lenesului” sau cu “Viata ca o teapa” de Alan H. Cohen.
Sunt cateva carti care parodiaza clisee si modele clasice de genul bomba sexy, bunele maniere, cultura si artele culinare, femeile si dragostea, sexul si familia. Intr-un fel, umorul poate fi dus pana acolo incat sa cumperi o carte ( (cum este cea de la Editura M.M.S. de anul trecut) care are doar file... goale, gata sa le completezi tu, ghinionistul - e vorba de “cartea” lui Knott Mutch (pana si numele autorului este un joc de cuvinte ironic “know not much”/ nu stii mare lucru!)- “Tot ce stiu barbatii despre femei”. Adica... mai nimic, dar mai au timp sa invete, mai ales dintre paginile celebre ale acestui volum care ne arata cum poti sa fii si comic si intreprinzator fara sa scrii neaparat un roman. Nu intamplator am amintit volumul cu “Everything Men know about Women”, pentru ca pe acest... caiet ce ar deveni jurnal in timp pot sta cu usurinta destule faze picante din “Ghidul misoginului”, aparut de curand la Nemira. Subintitulata “mic tratat de calomnii”, antologia de perle, multe “anonime” sta sub un motto specific al lui F. de Croisset: “Tot misterul femeii e in imaginatia barbatului”.

Este deci tot un fel de ghid despre tot ceea ce (nu) ne place la o femeie si reactii care trebuiau sa poarte un nume in lipsa de altceva: misogine. Ne vom intalni cu Swift si Oscar Wilde, Barbey, Schopenhauer, Rey si alti barbati care au suferit de pe urma sexului asa zis slab, si prin urmare au avut mereu ceva de “dulce amar” de spus la adresa femeilor. Am retinut, de exemplu un proverb tatar: “Daca ti-ai batut femeia dimineata, nu uita s-o faci si la pranz!”, dar si o vorba de duh a lui Donnay: “Multe femei procedeaza ca puricii: prin salturi si sarituri fara continuitate”. Jonathan Swift credea ca o mica doza de spirit la o femeie e apreciata dupa cum sunt admirate cateva cuvinte pronuntate limpede de un papagal, iar Arthur Schopenhauer (modelul lui Eminescu) banuia ca grecii aveau multa dreptate cand nu primeau femeile la teatru: astfel puteau si ei sa auda ceva. Sa nu uitam nici flerul autorului anonim - Mahomed a murit otravit de o femeie care voia sa-i testeze divinitatea. As incheia acest mic compendiu de rautati printr-o fraza care ne arata ca, in ciuda nemultumirilor si atacurilor masculine, de fapt din orice “ghid” al misoginismului tot sexul aparent tare va iesi sifonat: “Pe masura ce cunosti mai mult femeile, cunosti mai putin femeia”(Braunthal).

Cealalta carte de “bon ton”, care merita mentionata aici le apartine lui John Lloyd si John Mitchinson: un volum despre “ignoranta”, adica un “mic tratat pentru cei care stiu ca... nu stiu”. Veti constata cu mirare sau nervosi ca multe din lucrurile ce pareau batute in cuie si va faceau destepti intr-o conversatie nu stau chiar asa. Este un ghid de genul “stiati ca...?” al conceptiilor gresite, al neintelegerilor si al celor mai frecvente greseli adunate din programul “Quite Interesting” - BBC. Autorii sunt britanici deci si umorul lor negru pe parcurs e la fel - Lloyd fiind producator TV iar Mitchinson editor si cercetator. Traducerea in limba romana apartine Manuelei Iris si lui Gatlan Anghel, cuvantul inainte fiind semnat de Stephen Fry si Alan Davies. De la “cate sotii a avut Henric al VIII-lea?”, de fapt, si pana la care “va fi ucigasul numarul unu pana in 2030?”, veti afla cu stupoare ca si intelectualii inteligenti pot vedea lacunele lor si ca America nu-si trage numele de la Amerigo Vespucci, iar Everestul nu este cel mai inalt varf din lume. “Cartea ignorantei” va ofera destule motive de revazut si adaugit.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.