Volumul VI din Opera Magna ni-l infatiseaza pe Nichita Stanescu in ipostaze mai putin obisnuite: autor de poezii pentru copii, autor de pastise si parodii, dar si „aplecat" spre social si politic.

Editia de fata contine un numar important de poeme ocazionale si texte ce fac referinta la personaje precum Vasile Roaita. Aceste „teme" deveneau simple pretexte poetice pentru un poet vizionar, care avea nevoie de libertate de expresie intr-o epoca intunecata.

Recent, a aparut volumul VI din Opera Magna - Nichita Stanescu, un op impresionant (peste 600 de pagini daca socotim si indicele alfabetic al poemelor) continand versuri din perioada 1957 - 1983, anul mortii poetului. Editia integrala, cronologica, realizata de criticul si istoricul literar Alexandru Condeescu, a aparut, la Editura Muzeului Literaturii Romane, la o zi dupa moartea exegetului operei nichitastanesciene.

Volumul VI, subintitulat Addenda, contine capitolele: Poezii regasite, Poezii pentru copii, Dedicatii personale, Texte transcrise de pe banda magnetica, Pastise si parodii. Despre „logica" alcatuirii prezentei editii se cuvin amintite criteriile invocate chiar de Alexandru Condeescu: „Neurmarind transformarile textelor de la manuscris (in perioada cand poetul inca scria, nu dicta poeziile) pana la tiparirea in volum, editia noastra nu este critica decat intr-o anumita masura.

De altfel, aceste modificari ale textului care dau substanta si painea notelor critice aproape nu exista la Nichita Stanescu, el ironizand adesea ca inepta sintagma critica lucru asupra cuvantului. Poetul nu lucra asupra textului in sensul stersaturilor, inlocuirilor si adaugirilor de cuvinte, ci isi urmarea viziunea prin aproximari repetate, scriind mai multe poeme cu aceleasi structuri, motive, teme, module poetice, pana cand considera ca unul dintre ele lovea mai bine tinta, corespunzand starii lirice adecvate etapei sale de creatie. Poemul era publicat ca atare in reviste si/sau in volum, iar celelalte incercari erau abandonate, fiind indeobste distruse pe loc chiar de autor."


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.