Sa alegi drept personaj un geniu – iata un act incomod si temerar, recunoscut ca atare si de scriitori, si de criticii literari! Dar sa alegi ca personaje principale doua genii, romanul sa devina bestseller – iata o frumoasa nebunie ce tine mai curand de spatiul fictiunii. Si totusi...

In spatiul literar german, tanarul autor Daniel Kehlmann a facut din Alexander von Humboldt si Carl Friedrich Gauss personajele principale din romanul sau Masurarea lumii, care a detronat in toamna anului 2005 Codul lui da Vinci si Harry Potter in topurile publicatiei germane „Spiegel", cu un tiraj atingand un milion de exemplare.

Autorul insusi iese din comun: nascut in 1975, la Munchen, este fiul cineastului Michael Kehlmann, traieste din 1981 la Viena, unde si studiaza filosofia si literele. Publica primul roman la 22 de ani, urmeaza alte romane si volume de povestiri. Al patrulea roman, Ich und Kaminski (2003), ii aduce recunoasterea internationala. Die Vermessung der Welt/ Masurarea lumii (2005) ii aduce mai multe distinctii, inclusiv prestigiosul premiu Kleist, si un succes urias: tradus deja in 37 de tari. La noi apare la Editura Humanitas, in „Raftul Denisei" (coordonata de Denisa Comanescu), in traducerea Corinei Bernic.

Romanul urmareste destinele a doua mari spirite germane ale secolului al XIX-lea, intr-o alegere ce denota inteligenta subtila: evita figurile prestigioase din spatiul literar (Goethe, Schiller), optand pentru Alexander von Humbold, explorator al lumii, cu preocupari multiple (geografie si geologie, fizica si chimie, demografie si astronomie, mineralogie si vulcanologie, botanica si zoologie, climatologie si oceanografie) si pentru Carl Friedrich Gauss, celebrul matematician si astronom.

Punctul de pornire al romanului il reprezinta intalnirea celor doi la Berlin, cu prilejul unei intruniri initiate si organizate de Humboldt in 1928, la care participa savantii vremii. Cele doua genii deja recunoscute au ocazia sa se descopere si sa constate cat de multe lucruri esentiale au in comun, desi toate datele biografiei ii separa: temperament si caracter, mod de viata si cariera alese, familie si clasa sociala, educatie si spiritele tutelare, preferinte sexuale si responsabilitati publice.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.