Primul centru de excelenta in neurochirugie din Romania, inaugurat, miercuri, la Spitalul "Bagdasar-Arseni" din Capitala si dotat la standarde europene, ar putea functiona la cota de avarie in acest an. Cauza: lipsa banilor. Cea mai ieftina interventie intr-un astfel de centru costa aproape 60 de milioane de lei. "Este posibil sa nu avem suficienti bani pentru cate operatii se fac aici, dar speram ca, odata cu bugetul pe 2006, sa putem face calcule care sa permita centrului sa functioneze cat mai mult timp cu putinta. Centrul de excelenta va lucra din anul acesta, dar, probabil, nu la intreaga capacitate", a declarat ministrul Sanatatii, Mircea Cinteza, prezent la inaugurare. in centrul de excelenta au acces bolnavii cu tumori cerebrale foarte mici si profunde, care nu pot fi operate prin tehnici clasice, sau malformatii vasculare cerebrale. Pana in prezent, foarte multe dintre cazurile de malformatii vasculare erau trimise in strainatate pentru tratament.

Prof. dr. Vlad Ciurea, directorul Spitalului "Bagdasar-Arseni", a declarat ca a deschis centrul pentru ca "exista o garantie a fiecarui aparat. Aparatele trebuie folosite pentru a nu se depasi perioada de garantie. Ele au fost testate de echipe straine si de cele ale spitalului bucurestean", a mai spus Ciurea. Directorul a mai precizat ca, pana acum, functioneaza un angiograf si au fost facute deja testari, de catre echipele straine, pentru bisturiul cu raze gamma. in schimb, blocul operator nu a fost deschis, pentru ca operatiile de neurochirurgie costa mult. Cea mai ieftina operatie pentru o leziune minora costa 50-60 de milioane de lei. "in centrul de excelenta exista un aparat pe care foarte putine spitale din Europa Occidentala il au, respectiv bisturiul cu raze gamma. Acesta da posibilitatea sa fie tratate o serie de afectiuni, in primul rand tumori cerebrale, pana la un anumit volum, situate profund, care sunt greu accesibile actului chirugical obisnuit'', a declarat medicul Vasile Ciubotaru, seful sectiei 3 neurochirurgie.

De asemenea, aparatul este folosit in malformatiile vasculare situate in zonele numite de medici "elocvente", adica avand o importanta functionala deosebita, de care depind, de exemplu, vorbirea sau miscarea unui membru. Acum, toate afectiunile din aceste zone pot fi tratate fara operatie. Pentru ca, atat in tumora, cat si in cadrul malformatiei, razele care sunt focalizate in volumul respectiv produc modificari care fie topesc sau necrozeaza tumora, fie distrug malformatia vasculara. Noul centru de excelenta are patru niveluri si este legat de vechiul spital printr-o pasarela. Aceasta asigura o comunicare completa, atat pentru pacienti, cat si pentru personalul medical, cu cladirea "veche".

Cladirea si dotarea au costat peste 30 milioane de euro, creditul fiind garantat de Guvernul Romaniei. Centrul poate oferi o gama completa de examinari si interventii neurochirurgicale, in cadrul urmatoarelor departamente medicale: Angiografie - pentru care este utilizat cel mai performant echipament de neuroangiografie; Radiochirurgie - utilizand bisturie cu raze gamma; Sectia urgente; Departamentul imagistica si diagnostic radiologic; Bloc operator - dotat cu cinci sali operatorii principale si doua de urgenta, pentru microchirurgie, neuronavigatie, chirurgie neurovasculara, chirurgie spinala, chirurgie functionala si stereotactica; Sectia terapie intensiva - dotata cu 12 paturi ATI si sase paturi de recuperare, prevazute cu sistem de monitorizare; Laborator central; Departament de diagnostic - prevazut cu sali pentru consultatii si examinari (EMG, EEG, ECG si oftalmologie).


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.