Cristian Adomnitei, ministrul Educatiei, a anuntat ca intentioneaza sa infiinteze o noua institutie in subordinea ministerului, si anume Agentia de Credite pentru Studenti, de la care tinerii sa poata cere bani pentru studii

Potrivit lui Adomnitei, care a participat la negocierile de la Costinesti privind finalizarea legii invatamintului, banii imprumutati ar trebui returnati Agentiei dupa finalizarea studiilor si gasirea unui loc de munca.

„Am introdus in aceasta lege o noutate cu referire la Agentia de Credite pentru Studenti, care va fi infiintata intr-un viitor apropiat si care se va ocupa de sprijinirea financiara a studentilor“, a spus Adomnitei. El precizeaza ca participantii la negocieri din partea studentilor, rectorilor si a sindicatelor au fost de acord cu acest lucru si aceasta ar putea fi infiintata in curind. Cristian Adomnitei crede ca prin aceasta agentie se va putea oferi sprijin financiar studentilor care nu isi permit cheltuieli prea mari pentru a putea studia in marile orase . El a explicat ca banii ar putea fi dati nu atit pentru taxa la facultate, cit pentru chiria, imbracamintea, hrana si alte cheltuieli pe care un student care nu are alt suport nu si le poate permite.

Studentul va putea ulterior, dupa finalizarea studiilor si gasirea unui loc de munca, sa inceapa achitarea creditului, lucru care, in opinia lui Adomnitei, va atrage tot mai multi tineri sa studieze in Romania. Reprezentantii studentilor sint de acord cu Agentia pentru Credite si au venit si cu o propunere de infiintare a unei Agentii pentru Sprijinire Sociala.

„Este foarte bine daca se va infiinta, astfel incit cei care nu au prins loc la buget si sint saraci pot sa intre la cele cu taxa, iar in momentul angajarii sa restituie banii. Va dati seama ca, daca prima oara se incadreaza pe un salariu de 300 de lei, nu o sa vina Agentia sa-i ia jumatate din bani. Pe linga aceasta, Agentia pentru Sprijinire Sociala va asigura strategiile si va atrage fondurile pentru burse studentesti. Pina acum existau bursele sociale si cele rurale, insa nu au functionat asa cum trebuie“, explica Gabriel Petrea, presedintele Uniunii Nationale a Studentilor din Romania.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.