La mai putin de 10 kilometri de Pitesti, gasim o zona etnografica de o valoare inestimabila

Cu totii ne aducem aminte cum miroase... copilaria. Copilaria aceea adevarata, petrecuta la tara, in casa cu cerdac a bunicilor. Masuta joasa pe care bunii nostri turnau, pe un fund din lemn, mamaliguta pe care o taiau cu ata; soba cu firida, razboiul de tesut si lavita din odaia buna, in care bunica ascundea adevarate comori; galeata cu apa acoperita cu stergar si icoana cu busuioc din perete; mirosul fanului proaspat cosit si fanarul in care ne fura somnul in zilele calde de vara...

Daca, citind aceste randuri, deja vi s-a facut dor, atunci merita sa trageti o fuga, chiar si pentru o zi, la Muzeul Satului Golesti (localitatea stefanesti, Arges). Se afla la mai putin de 10 km de municipiul Pitesti, pe DN 7 (Bucuresti-Pitesti-Ramnicu Valcea-Sibiu-Deva-Arad-Nadlac).

Cum intri, te intampina conacul boieresc al vechii familii Golescu, asa ca amanam putin incursiunea noastra in lumea satului arhaic romanesc pentru a descoperi alte lucruri extraordinare. Conacul este si astazi principalul element in jurul caruia se concentreaza intreg patrimoniul complexului muzeal. Din cerdacul umbrit de iedera si glicina, ajungem in holul larg, din care se intra in camerele de la parter.

O scara in forma de spirala urca la etaj, unde se aflau, odinioara, camerele copiilor. in stanga, salonul de oaspeti, cu jilturi de lemn, cu tablourile familiei si cu pianina la care a cantat Franz Liszt in timpul vizitei sale la Golesti. Camera orientala, cu divanul si pernele de matase, cu semiluna turceasca fixata pe perete si masuta acoperita cu o tipsie de argint vechi, aminteste de vremuri de demult.

O alta incapere este transformata in spatiu expozitional, aici putand fi admirate lucrari ale copiilor din Arges. Ajungem apoi in camera Anicai si a doctorului Carol Davila, dupa care intram in camera dedicata sotiei lui Dinicu Golescu, Zoe.

Ambele pastreaza obiecte personale ale membrilor familiei si documente originale. La subsolul cladirii se afla pivnitele in care se putea ajunge si direct din casa, printr-o usa secreta, iar in apropiere, baia turceasca, recent renovata.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.