Fie că e vorba de grădinițele particulare, fie că sunt cele de stat, toate au inceput să se adapteze cerințelor venite din partea părinților.

In timp ce instituțiile preșcolare de stat și-au mărit oferta de opționale, dar au menținut prețul de anul trecut, cele particulare au adus in Romania programe educaționale noi, interactive, prin care cei mici descoperă tainele naturii prin joc. Opt ore de aventură a cunoașterii costă 210 lei, iar accesul este permis și pentru copiii de doi ani.

De ce plutește oul in apa sărată și nu in cea dulce? Cum vorbești in public fără să ai trac și de ce este important să fii ordonat? Și, mai ales, cum invăț toate aceste lucruri fără să mă plictisesc? Grădinița Bambi a importat din SUA o nouă metodă educativă prin care cei mici sunt stimulați să invețe fără efort.

"Incă de la varsta de doi ani, micuții sunt stimulați să gandească inainte de a vorbi, să comunice in propoziții complete sau să vorbească la microfon. Cu ajutorul unei table speciale (touch screen) pe care pot desena sau căuta informații, ei, de fapt, invață distrandu-se", ne-a explicat Cristina Boca, expert la Centrul Step by Step pentru Educație și Dezvoltare Profesională, dar și instructor al programului FasTraKids.

De asemenea, se pot bucura de o metodologie de ultimă oră, numită Zigzag educațional. "Acest program constă in schimbarea frecventă a activității la numai cateva minute, ceea ce reduce substanțial riscul plictiselii la copil", a detaliat Cristina Boca.

De săptămana viitoare, la această grădiniță, o sută de micuți vor incepe acest program de opt ore pentru care părinții scot din buzunare 210 lei. O grupă este formată din 16 copii, ingrijiți de două educatoare. Pentru programul obișnuit de grădiniță, părinții plătesc intre 700 și 1.100 de lei lunar, dar mai există și costuri suplimentare pentru cursurile opționale de logopedie, dansuri sau pian.