Bancnotele de 50 de euro si de 50 de lei sint in topul falsurilor in Romania. Cele de euro sint scanate si apoi scoase la imprimanta, iar pe leii noi se aplica ceara peste care trece fierul de calcat.
Bancnotele false de euro sint trimise in special de capsunari, cu autocarul, iar in Romania, cele mai multe cazuri cu bancnote contrafacute, adica modificarea in totalitate a acestora, si nu doar a elementelor de siguranta, provin de la casele de schimb valutar si de la buticuri. De la inceputul anului s-au descoperit 734 de bancnote de euro si 841 de bancnote de lei noi contrafacute, de diferite sume, dar nici acestea nu erau de calitate. In top se situeaza bancnotele de 50 de euro si de 50 de lei, urmind cele de 200 si de 100 de euro si cele de 100 si de 200 de lei noi.

„In cazul bancnotelor euro, metoda de contrafacere presupune scanarea bancnotei si printarea ei pe hirtie. Pentru leii nostri, cind au aparut, s-a procedat la simpla lor tiparire pe hirtie, fara a mai fi plastifiati. Persoanele care ii contrafaceau cumparau cu ei de la buticuri noaptea sau spre dimineata, cind vinzatorul era obosit si nu se mai uita cu atentie la bani“, spune pentru Cotidianul Catalin Dragota, directorul Oficiului National Central pentru Combaterea Falsului de Moneda din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane (IGPR), prezent la intilnirea expertilor din 20 de tari pentru combaterea contrafacerii de moneda euro din sud-estul Europei, eveniment incheiat joi.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.