Specialistii s-au pus deja pe alcatuit liste cu lungmetrajele care au sanse la statueta aurita. Criteriile sint seriozitatea subiectului, data premierei, dar si modul in care le-au receptat criticii.

„Exista filme parca facute cu singurul scop de a cistiga un Oscar. Au un iz anume, o hiper-seriozitate care nu poate fi negata. Feriti-va de cele pretentioase si de acelea prea incarcate si orientati-va catre acelea inspirate“, avertizeaza Paige Newman, experta in filme a platformei online MSNBC, inainte de a atrage atentia asupra unor pelicule cu lipici la preferintele membrilor Academiei Americane de Film.

Primul lungmetraj din inventarul realizat de Newman are un titlu interminabil: „The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford“. Regizat de Andrew Dominik, filmul are o distributie de zile mari, cu Brad Pitt in frunte. Lui i se alatura veteranul actor (dar si dramaturg!) Sam Shepard, basca Sam Rockwell, Casey Affleck, Mary-Louise Parker, Paul Schneider si Zooey Deschanel. Subiectul are de-a face cu luptele interne din banda lui Jesse James, care intervin pe masura ce liderul ei capata notorietate. La capitolul atuuri, lungmetrajul se lauda si cu un scenariu bazat pe un roman cu succes la critica, de Ron Hansen. Este insa neclar care anume varianta a filmului va fi vazuta de public, din moment ce, potrivit „Los Angeles Times“, studioul n-a fost multumit de cele peste trei ore de lungmetraj si de tonul lui sumbru. Ca atare, au fost produse inca doua versiuni, ceva mai incarcate cu actiune, realizate sub supravegherea cineastului Ridley Scott.

„In the Valley of Elah“ are o distributie la fel de abundenta in staruri, de la Tommy Lee Jones si Charlize Theron pina la Susan Sarandon, James Franco si Tim McGraw, dar regizorul sau e principalul punct forte: cistigatorul de Oscar Paul Haggis, cunoscut pentru temele „grele“ pe care le abordeaza. De data aceasta, a decis sa exploreze situatia unui parinte al carui fiu, care a servit in Irak, dispare la putin timp dupa revenirea in SUA. Tatal sau incearca sa il gaseasca, folosindu-se de ajutorul unei politiste, dar cazul se dovedeste mai complicat decit ar vrea sa recunoasca oricine din sistemul militar. Jones, interpretul parintelui, a fost nominalizat de doua ori la trofeul pentru roluri principale masculine, iar o data a dus acasa statueta. Cit despre receptarea specialistilor, pe blogul sau, Hollywood Elsewhere, criticul Jeffrey Wells a provocat la bataie pe oricine s-ar afla in dezacord cu el apropo de excelenta peliculei „In the Valley of Elah“.

Mai putin bogat in staruri, dar tot cu nominalizati si cistigatoare de Oscar in rolurile principale, respectiv Joaquin Phoenix (candidat deja la statueta de doua ori), Jennifer Connelly si Mira Sorvino se prezinta „Reservation Road“, regizat de Terry George, cineastul responsabil pentru „Hotel Rwanda“. Mai mult, in film joaca Mark Ruffalo, un actor din ce in ce mai bine vazut de critici si de regizori deopotriva, care, sustin expertii, merita si el o nominalizare de ceva timp. Actiunea peliculei „Reservation Road“ se axeaza pe relatia dintre doi tati: unul si-a pierdut fiul intr-un accident in care cel de-al doilea ar putea fi implicat.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.