Prin aceast nou tehnologie, CO2 ar urma s fie injectat in puurile de petrol sau de gaz epuizate. Inainte de ingropare, s-ar proceda la lichefierea gazului. Odat injectat, CO2 nu va mai putea contribui la creterea inclzirii globale.

Utilizat inc de multe decenii pentru recuperarea asistat a petrolului, acest procedeu reprezint, dup prerea specialitilor americani, una dintre metodele cele mai promitoare pentru lupta impotriva inclzirii planetare. "CO2 este principalul gaz responsabil de producerea efectului de ser, iar cantitile prezente actual­mente in atmosfer cresc foarte repede", explic Dag Nummedal, directorul Institutului de Cercetare Energetic a Universitii din Wyoming.

"De vreo cinci ani, comunitatea internaional incearc s se pun de acord asupra modalitilor de a elimina CO2 din atmosfer, in cel mai raional, mai economic i mai puin nociv mod cu putin. Cea mai bun propunere rmane ideea de a-l stoca in pmant.

Puurile de petrol i de gaz epuizate constituie la ora actual cel mai bun loc pentru a realiza acest proces. Pe termen lung, proiectul vizeaz s incurajeze dezvoltarea industriei private in ceea ce privete sechestrarea gazului", adaug Nummedal.

In pmant, pentru totdeauna Gazul va fi comprimat i injectat sub form lichid, printr-o canalizare. "El va putea rmane acolo timp indelungat deoarece rezervoarele in discuie au adpostit petrol i metan milioane de ani", precizeaz Susan Horvoka, cercettoare la Universitatea din Texas. Cand rezervoarele naturale (puurile de petrol goale) vor fi reumplute, se va astupa bine deschiztura.

"Obiectivul este ca aceste puuri s rman inchise sute de milioane de ani, dac nu chiar pentru totdeauna", mrturisete Nummedal. Dup prerea Susanei Horvoka, "pe termen lung nu este posibil stocarea CO2 cu alte mecanisme, pentru c, dac plantm copaci (consumatori de dioxid de carbon), nu putem fi siguri c ei nu vor disprea intr-un incendiu de pdure, eliberand astfel CO2 in atmosfer, sau c generaiile viitoare nu-i vor schimba opiunea i nu vor transforma acea zon in teren agricol".

Cercettoarea mai spune c stocajul subteran permite, pe de alt parte, debarasarea de un mare volum de gaz intr-un timp relativ scurt i adaug ea: "Aproape tot dioxidul de carbon din atmosfer provine din combustibilii fosili extrai din puurile subterane.

Prin urmare, trebuie s incap inapoi, in subsol". In cutarea tuturor puurilor epuizate Experii intenioneaz s stocheze tot dioxidul de carbon emis de centralele electrice, de rafinriile de petrol, de uzinele de tratare a gazului i de alte mari industrii, care la ora actual ajunge in atmosfer fr niciun fel de control. In acest sens, vor fi utilizate filtre asemntoare celor care sunt astzi instalate pe courile anumitor uzine pentru a capta oxidul de azot sau alte gaze.

"Mai mult de apte milioane de tone de dioxid de carbon sunt rspandite in atmosfer, in fiecare an, in lumea intreag. Dac vom gsi toate rezervele de petrol i gaz epuizate existente pe planet i dac vom fi capabili s le umplem pe toate, vom fi in msur s stocm aproape toate emisiile de gaze cu efect de ser, din intreaga lume, pentru viitoarea sut de ani", explic Nummedal. Procesul de stocare ins, indeosebi compresia, este destul de costisitor. Dup prerea unora, ar putea ajunge la 100 de dolari tona.

Ecologitii se impotrivesc stocrii gazului Unii ecologiti se tem ins c bulele de gaz ar putea s urce la suprafa prin fisuri sau ar putea s treac in panza freatic i s polueze apa potabil.