Volumul patru al „Istoriei credintelor si ideilor religioase“, scris de experti in acest domeniu sub coordonarea lui Ioan Petru Culianu, a fost tradus pentru prima oara in romana, la Editura Polirom.

Cea de-a patra parte a „Istoriei credintelor si ideilor religioase“ va fi disponibila in librariile din Capitala la sfirsitul acestei saptamini in restul tarii, incepind cu lunea viitoare. In 1983, Mircea Eliade anunta pe pagina de garda a volumului al treilea din „Istoria credintelor si ideilor religioase“ ca va dedica un al patrulea volum descrierii religiilor Chinei si ale Japoniei, precum si celor arhaice si traditionale din America, Africa si Oceania. Indianistul si-a propus sa includa tot in acest ultim volum si o prezentare a creativitatii religioase specifice societatilor moderne si postmoderne. Anuntat cu titlul provizoriu „De la decouverte du 'bon sauvage>> aux theologies atheistes contemporaines“, ultimul volum nu a mai fost scris niciodata de Mircea Eliade, prea slabit de boala si de virsta inaintata. Cu citiva ani inaintea mortii sale, expertul in istoria religiilor l-a rugat totusi pe Ioan Petru Culianu sa continue acest proiect editorial in cazul in care sanatatea nu i-ar mai permite sa o faca.

Istoricul religiilor intentiona sa scrie el insusi primele trei capitole ale volumului patru, urmind sa incredinteze redactarea celorlalte sapte citorva dintre discipolii care ii impartaseau convingerile. Dupa moartea lui Eliade insa, unii dintre acestia si-au retras contributia, arata Culianu in prefata volumului, iar capitolele proiectate de Eliade insusi erau prea sumar schitate. Istoricul religiilor, sigur ca isi va putea duce proiectul la bun sfirsit, a scris astfel doar „citeva pagini de text, multe notite si fise bibliografice“. Mai mult decit atit, Eliade nu a lansat oficial nici o invitatie de colaborare si nici secretarul sau personal nu isi mai putea aminti la cine se gindise.

Editura germana Herder a reusit sa reuneasca autori pentru volumul proiectat de Eliade. Acestia sint Peter Bolz, David Carrasco, Maria Susana Cipolletti, Heinrich Dumoulin, Henri Maspero, John Mbiti, Nelly Naumann, Richard Schaeffler, Waldemar Stohr si Hans A. Witte, celebri istorici ai religiilor sau etnologi, cu totii profesori la universitati prestigioase din mai multe zone ale lumii. Asa cum a declarat pentru Cotidianul Tereza Petrescu Culianu, sora coordonatorului volumului, „Editura Payot si-a manifestat intentia de a tipari cele citeva pagini, schitele si fisele concepute de Mircea Eliade pentru pregatirea unui ultim volum sau de a reuni o echipa de autori dornici sa continue proiectul, insa editura Herder a fost mai rapida“.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.