Artisti de renume ai scenei muzicale internationale vor concerta pe 7 septembrie la Ateneul Roman si la Sala Mare a Palatului.

Vineri, regalul muzical incepe la Ateneu, la ora 17.00, o data cu concertul sustinut de cvartetul „Voces“, cu participarea unui invitat special - pianistul belgian Jean Claude Vanden Eynden. Cea mai cunoscuta formatie romaneasca de cvartet, „Voces“ are deja o experienta de aproape un sfert de secol pe scena muzicala din Romania si din strainatate, iar componentii sai - violonistii Bujor Prelipcean si Anton Diaconu, violistul Constantin Stanciu si violoncelistul Dan Prelipcean - au participat la importante festivaluri europene, printre care acelea de la Bayreuth, Salzburg, Torino si Siena. Invitatul strain este un nume cunoscut in Occident, pianistul belgian remarcindu-se inca de la virsta de saisprezece ani, cind a cistigat prestigiosul concurs „Regina Elisabeta“ din tara sa natala. A sustinut concerte alaturi de mari orchestre ale lumii, printre care Royal Philharmonic Orchestra din Londra si Orchestra Simfonica din Sankt Petersburg, precum si impreuna cu dirijori faimosi, cum sunt Paul Kletzky, Rudolph Barshai si Yuri Termikanov. La Bucuresti, Vanden Eynden va interpreta, alaturi de cvartetul „Voces“, lucrari de Brahms, Sostakovici si Viorel Munteanu.

Cel mai asteptat moment al serii de vineri va fi la Sala Palatului, unde, la ora 19.30, Orchestra din Paris, sub bagheta dirijorului Christoph Eschenbach, va sustine, alaturi de celebrul violonist Pinchas Zukerman, un concert pe muzica de Roussel, Max Bruch si Dvorak. Artistul israelian a ajuns sa fie considerat un fenomen aparte pe scena muzicala internationala: fiul unui muzician klezmer, a urmat Conservatorul din Tel Aviv, unde a fost remarcat de doua mari personalitati - violonistul Isaac Stern si violoncelistul Pablo Casals, cu sprijinul carora a plecat sa-si urmeze studiile la faimoasa Juilliard School din New York. Nu avea sa insele asteptarile mentorilor sai: Premiul intii obtinut la Concursul international Leventritt in 1967 a fost rampa de lansare in cariera de violonist si muzician de camera. De atunci, partenerii sai de scena si totodata prietenii sai buni au fost personalitati precum Daniel Barenboim, Itzhak Perlman sau Vladimir Ashkenazy. Melomanii bucuresteni vor putea asculta vineri interpretarea speciala a lui Zukerman din celebrul Concert pentru vioara si orchestra nr. 1 in sol minor de Max Bruch, una dintre cele mai cunoscute lucrari pentru vioara scrise in perioada romantica germana.

Seara se va incheia la Ateneu, unde, la ora 22.30, dirijorul Fabio Biondi va sustine primul concert din seria „Europa Galante“, cu participarea solistilor Roberta Invernizzi, Marina de Liso si Vito Priante, care vor interpreta selectiuni din opera „Narciso“ de Scarlatti. De altfel, violonistul Fabio Biondi este cel care a fondat, in urma cu saptesprezece ani, cunoscutul ansamblu italian specializat in muzica baroca pe care il si conduce. Printre marile succese ale lui Biondi cu „Europa Galante“ se afla si inregistrarea „Anotimpurilor“ de Vivaldi, care s-a vindut in peste 500.000 de exemplare.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.