Exponate unicat din aur nativ din Muntii Apuseni stau cuminti intr-un muzeu vechi de peste 100 de ani, prea putin cunoscut publicului.

Pentru localnicii din Brad, judetul Hunedoara, este doar Muzeul Aurului. Pentru specialisti este unicul muzeu de acest fel din Romania si din Europa. Pentru vizitatori e o surpriza. Din cele aproximativ 2.000 de exponate, 1.200 sint din aur sau cu aur, cele mai multe aratind aurul nativ din Muntii Apuseni: foite subtiri, aproape transparente, sau forme brute, care au capatat nume dupa imaginatia descoperitorilor ori a vizitatorilor - Balerina, Sopirlele, Aripile, Leu, Dinozaur, Om calare, Pana scriitorului, Copacul vietii.

Muzeul Aurului de la Brad a fost infiintat in 1896 de geologul german Schummacher, care lucra la exploatarea miniera de aici. De atunci a fost mereu in administrarea minei, indiferent de regimul politic. In 2006 insa si ultimul abataj de la Brad s-a inchis, astfel ca muzeul ramine fara stapin. „Muzeul nostru are singura colectie de exponate din Europa cu aur nativ, foarte rare. Esantioane din minele din zona Brad se regasesc in toate muzeele lumii. Avem si exponate aduse din alte parti, dar cele gasite in Muntii Apuseni sint deosebite. Sopirlele din aur au fost senzatia unor expozitii internationale, precum cea de la Paris, din 1937, sau cea de la Munchen, din 2003“, povesteste Ana Ursoi, custodele si ghidul muzeului.

Toate exponatele de la Brad sint exact asa cum au fost scoase din pamint. Cristalele ori filamentele dezvaluie aur de la 12 la 22 de carate, in combinatii cu argintul, cuprul sau cuartul. Nici un exponat nu cintareste mai mult de citeva grame, acesta fiind, spune Ana Ursoi, si unul dintre motivele pentru care niciodata, in cei peste 100 de ani de existenta a muzeului, nu au fost tentative de furt. „Aici oamenii inteleg altfel aurul. Este o dragoste pentru el, o mindrie si o cultura a aurului care dainuie din perioada dacilor“, explica ea.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.