Terenurile se scumpesc cu 20-40% anual. Preturile mari ale apartamentelor din blocurile construite inainte de 1989 i-au determinat pe multi dintre romani sa ia in calcul varianta construirii unei case. Acest lucru s-a vazut pe piata terenurilor, unde, o data cu cresterea cererii, au urcat vertiginos si preturile.

Totusi, cei care doresc un teren pentru casa nu trebuie sa ia in calcul doar pretul. Se pot alege cu un teren ieftin pe care fie nu se poate construi, fie cheltuielile pentru ridicarea locuintei sint mult mai mari din cauza compozitiei solului.

Specialistii spun ca, in general, terenul trebuie sa aiba o dimensiune minima, stabilita in functie de zona, prin reglementarile urbanistice. Zona influenteaza si dimensiunile viitorului imobil. Astfel, in ceea ce priveste spatiul ocupat, acesta este stabilit, tot prin regulament, de Procentul de Ocupare a Terenului (POT). De asemenea, in cazul inaltimii imobilului trebuie sa se tina cont de valoarea admisa prin Coeficientul de Utilizare a Terenului (CUT).

In multe cazuri se construieste chiar daca nu se respecta prevederile de mai sus, dar cu eforturi financiare suplimentare din partea proprietarului. Este indicat sa se solicite, inainte de achizitionarea terenului, un certificat de urbanism, mai ales pentru ca cele mai cautate sint parcelele mici. „Cele mai cerute sint loturile de teren de 500 de metri patrati“, spune Calin Clinciu, director de comunicare la compania Euroest.

Calitatea solului este si ea foarte importanta. Exista terenuri pentru care costurile de realizare a fundatiei sint mai mari decit pentru constructii asezate pe terenuri sanatoase din punct de vedere geotehnic. Specialistii spun ca zonele care ar trebui evitate ar fi cele cu alunecari de teren, zonele cu umpluturi, cum ar fi fostele balti umplute cu resturi materiale organice amestecate cu pamint, sau zonele mlastinoase. Inainte de achizitionarea terenului este indicata o investigatie geotehnica. Prin aceasta se vor determina litologia solului, nivelul apei subterane si se va aprecia daca terenul este bun sau nu pentru ridicarea constructiei pe care o doreste viitorul proprietar.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.