Fondata in 1990 la initiativa regizorului Giorgio Strehler , Uniunea Teatrelor din Europa (UTE) incurajeaza coproductiile si schimburile de experienta intre teatre. Daca la inceput avea sapte membri, acum grupeaza 21 de teatre europene. Bulandra este membru din 1991.

Teatrul bucurestean va participa la Festivalul UTE cu spectacolul "Ce pacat ca-i curva" de John Ford, in regia lui Alexandru Darie, in timp ce regizorul Tompa Gabor va prezenta "Vinerea lunga" de Visky Andras, o productie a Teatrului Maghiar de Stat din Cluj.

Cea de-a XVI-a editie a Festivalului UTE se va desfasura la Torino, intre 23 octombrie si 31 decembrie, conform Mediafax care citeaza site-ul companiei Teatro Stabile di Torino, gazda evenimentului. Editia actuala este dedicata memoriei initiatorului UTE, Giorgio Strehler, de la moartea caruia se implinesc zece ani, dar si celei de-a 60-a aniversari a renumitului Piccolo Teatro din Milano.

"Ce pacat ca-i curva" de John Ford - o noua montare a lui Alexandru Darie, directorul Teatrului Bulandra si, totodata, presedinte al UTE ales in 2006 - va avea premiera la Bucuresti in stagiunea 2007-2008, la Sala Izvor. Scenografia este conceputa de arhitectul Octavian Neculai. "Tis Pity She's a Whore" (1633) este, probabil, cea mai populara piesa a lui John Ford, considerat de multi istorici literari drept ultimul mare autor dramatic al Renasterii engleze. O poveste despre dragostea incestuoasa dintre Giovanni si sora lui, Annabella, piesa cu final tragic se desfasoara in Italia secolului al XVII-lea. La Torino, spectacolul "Ce pacat ca-i curva" se va juca pe 10 si 11 noiembrie, in timp ce reprezentatiile celeilalte productii din Romania, "Vinerea lunga", sunt programate pe 17 si 18 noiembrie.

Bazat pe romanul "Kadis pentru copilul nenascut" de Imre Kertesz, spectacolul produs de Teatrul Maghiar de Stat din Cluj a obtinut in aceasta vara doua premii la Festivalul National de Teatru de la Pecs (Ungaria): premiul publicului si premiul special al juriului pentru dramaturgie (Visky Andras). "Vinerea lunga" e drama unui cuplu in care barbatul nu poate depasi traumele din timpul celui de-al doilea razboi mondial, pe cand femeia viseaza la o viata eliberata de apasarea istoriei.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.