Marius Daniel Popescu, un roman emigrat in Elvetia in 1990, care lucreaza ca sofer de autobuz, publica in luna septembrie la o prestigioasa editura pariziana primul sau roman, "Simfonia lupului", potrivit cotidianului elvetian "24 heures".

Marius Popescu, in varsta de 44 de ani, scrie un roman "mai rau decat autobiografic". "La symphonie du loup" ("Simfonia lupului") il duce pe cititor in Romania copilariei lui Popescu, prin vocea bunicului sau din partea tatalui.

Volumul este "o rememorare a vremurilor partidului unic intr-o tara paraginita si infricosata de denunturi, dar fericita in momentul prezent, in senzualitatea moravurilor, in foamea de a trai pe care o iradiaza personaje extraordinare", afirma publicatiia elvetiana.

Povestea alterneaza intre trecut si prezent, intre Romania si Elvetia, intre adolescentul in doliu dupa tatal sau, ce apare in povestirea bunicului, si prezentul autorului.

Marius Popescu alearga intre meseria sa de sofer de autobuz, familia si prietenii - din Elvetia si din Romania - si isi noteaza intr-un carnetel elemente din viata cotidiana banala. "Sunt prins in timp. Asa ca pot scrie la orice ora, oriunde, chiar si in locurile cele mai zgomotoase." "Simfonia lupului" a fost scrisa in 7 ani, iar autorul are in lucru alte patru romane.

Un "roman fluviu", de o mare densitate, ce are 399 de pagini, "Simfonia lupului" este scrisa aproape fara punctuatie, cu fraze lungi si repetitii continue. Romanul este construit din 146 de povestiri pe mai multe voci (vocea autorului in momentul actual si cea a bunicului pentru retrospectie). Cartea aduce atat o sacralizare a banalului - Marius Popescu permite transformarea fragmentelor de viata in literatura, prin acumularea unor scurte povestiri - cat si povestirea dramatica pura. Autorul vorbeste despre un avort, a carui amintire il face sa se infurie chiar si multi ani mai tarziu, si face referire la contraceptia clandestina din epoca Ceausescu.

Tema, abordata si de Cristian Mungiu in "4 luni, 3 saptamani si 2 zile", film premiat la Cannes cu Palme d'Or, este prezentata de Marius Popescu in cinci pagini "de o forta incredibila, care marcheaza trecerea la varsta adulta, sfarsitul iluziilor si inocenta sacrificata", scrie cotidianul elvetian.

Marius Daniel Popescu, nascut la Craiova, a inceput sa compuna si sa publice poezie in Romania, unde i-au aparut patru volume, potrivit site-ului editurii Jose Corti. La Lausanne, el este sofer de autobuz, dar si poet si redactor-sef al revistei literare "Le Persil". Prima sa carte in limba franceza, "4 x 4, poemes tout-terrains", publicata la editura Antipodes din Lausanne, a fost urmata in 2004 de "Arrets deplaces", cu care a obtinut premiul Rilke 2006, informeaza NewsIn.

Romanul lui Popescu "La symphonie du loup" va fi lansat pe 6 septembrie la editura Jose Corti din Paris.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.