Social 31 August 2007 23:44
Sala Mare a Palatului gazduieste maine concertul inaugural al celei de-a XVIII-a editii a Festivalului International „George Enescu”.
Cu o minima abatere, evenimentul se desfasoara la aproape o jumatate de secol de cand a debutat, in septembrie 1958, aceasta impunatoare omagiere a marelui artist. Pentru prima data acum, presedintele de onoare al Festivalului, domnul Ioan Holender, directorul Operei din Viena, a dorit sa aduca in prim plan cateva din vocile romanesti de succes in lumea liricii mondiale a secolului XXI. Se stie foarte bine ca, in cadrul Concursului de interpretare, de-a lungul anilor, sectiunea dedicata artei cantului a lansat asemenea glasuri in viata muzicala internationala. Ca o compensatie la renuntarea programarii sectiunii de canto din cadrul Concursului, Ioan Holender aduce pe podiumul de concert, in compania Orchestrei Operei Nationale sub bagheta lui Gheorghe Costin, nume ce fac mare cariera in actualitate. Incepand cu Elena Mosuc, de curand ovationata la Teatro alla Scala, continuand cu Adina Nitescu si Nicoleta Ardelean, aplaudate pe scena aceluiasi teatru, cu Alexandru Agache, faimosul bariton pe care abia acum il va asculta si publicul bucurestean, parada starurilor va straluci in aceasta seara de gala pentru vocile tarii. Daca nu sunt toate, inseamna ca sunt foarte multe, cu raspunsuri pozitive la aceasta invitatie - Roxana Briban, Carmen Muresianu, Celia Costea, Marius Vlad, Calin Bratescu, Anda-Louise Bogza... si enumerarea ar putea continua. Vom auzi chiar si un fragment - monologul lui Oedip in interpretarea lui Stefan Ignat - de fapt singurul moment din capodopera Orfeului moldav din cadrul acestei editii. Pentru concertul acesta, asteptat cu atata nerabdare, s-au facut mari eforturi manageriale, despre care vom afla in continuare de-a lungul a mai bine de trei saptamani cat va dura Festivalul. Toamna de aur enesciana incepe sub bunele auspicii ale muzicii lui Mozart, Rossini, Donizetti, Wagner, Verdi, Puccini, marile genii care au adus o glorie nepieritoare muzicii dintotdeauna. Si acesta este doar inceputul!


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.