„Nu fac nimic diferit de ce face natura. Nu folosesc altceva decit ceea ce se afla in materialul genetic“, spune Pierre Lagoda, seful departamentului de genetica de la Agentia Internationala pentru Energie Atomica din Viena, pentru „The New York Times“. Omul de stiinta se mindreste cu hramul de bun comerciant, desi se loveste permanent de teama publica fata de pericolele radiatiilor si cele ale alimentelor modificate genetic, domenii pe care el le combina cu succes. Mai precis, cercetatorul foloseste, de mai bine de 50 de ani, radiatii pentru a amesteca materialul genetic din plante, proces care a dat nastere la grepfruturi rosii, arbori de cacao rezistenti la boli sau orz „premium“ pentru whisky scotian.

Desi putin cunoscuta, cresterea organismelor de pe urma radiatiilor a dat nastere unui numar mare de mutanti folositori si unei parti considerabile din recoltele lumii, spune Lagoda, care aminteste in acest sens de diverse feluri de orez, griu, orz, pere, susan, mazare, menta, alune, grepfruturi sau banane.