Social 30 August 2007 00:29
La Sibiu se danseaza de aproape doua saptamani. E minunat sa vezi corpuri unduindu-se, sa simti caldura lor, sa vezi frumosul in miscare.

Dupa cele doua solo-uri controversate ale companiei Quasi Stellar din Grecia (“Female Study” si “Hermaphrodite”), in coregrafia Apostoliei Papadamaki, primite de public cu mult entuziasm, a urmat “Corpul Migrator”.

“The Migrant Body” (Corpul Migrator), spectacol prezentat de Fundatia DCM, a incantat publicul sibian, si nu numai, in cadrul Festivalului International de Dans contemporan Sibiu Dans 2007. Spectacolul va putea fi vizionat si in data de 1 septembrie, la Centrul National al Dansului din Bucuresti.

“The Migrant Body” este un proiect european de cercetare coregrafica initiat de Operaestate Festival Veneto din Bassano del Grappa (Italia) si realizat in colaborare cu Fundatia Proiect DCM (Romania), Pärnu Theatre Endla (Estonia), Grand Theatre Groningen & Dansateliers Rotterdam (Olanda) si Merseyside Dance Initiative Liverpool (Marea Britanie). La etapa finala a proiectului au participat coregrafii Triin Reeman (Estonia), Sonia Brunelli (Italia) si dansatorii Andreea Novac si Andreea Capitanescu (Romania), Einar Lints si Silver Elvest (Estonia), Francesca Foscarini si Mariana Andrigo (Italia), Jenny Rees si Jenny Smith (Marea Britanie), Mariangela Tinelli (Olanda). Cele doua piese coregrafice rezultate din etapa finala a proiectului au mai fost prezentate la Bassano del Grappa (14 iulie), la Liverpool (18 august), urmand turnee la Pärnu (16 septembrie) si Groningen (20 si 21 septembrie). Cu turneele de prezentare a proiectului va fi lansata cartea/DVD “The Migrant Body” si vor fi organizate mese rotunde pe tema “corpului migrator”. Masa rotunda de la Sibiu va fi moderata de criticul de dans Katja Werner din Germania si va avea loc in data de 30 august, in Dumbrava Sibiului, intre orele 10.00 - 16.00. Proiectul “Migrant Body” s-a derulat pe perioada unui an si a inclus rezidente coregrafice la Bucuresti, Liverpool, Pärnu, Rotterdam, Groningen, Bassano del Grappa si Venetia. Proiectul “Migrant Body” a fost realizat in Romania cu sprijinul financiar al Ministerului Culturii si Cultelor, Fondului Cultural National, Institutului Goethe Bucuresti, Ambasadei Olandei in Romania, Centrului National al Dansului Bucuresti si al Uniunii Europene - programul Cultura 2000.

Nici nu trebuie sa ne intrebam daca mai e nevoie de dansul contemporan acum. Corpul a fost dintotdeauna fascinant in orice ipostaza. Dansul il reinventeaza, il aduce in strada, in vitrine, il dezbraca sau il expune pur si simplu. Emotia, spiritualitatea, nuditatea sunt armele dansatorului contemporan. Daca artistul stie sa se expuna, coregraful stie sa sa-si apere opera, sa-si protejeze “papusa” pe care o manuieste. Dicolo de sexualitate, corpul comunica, iar publicul stie ca arta miscarii e transparenta, nu ascunde si nu-si ascunde: identitatea umana.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.