Social 29 August 2007 01:22
In timp ce societatea franceza vorbeste despre posibilitatea introducerii castrarii chimice drept pedeapsa pentru pedofili, societatea romaneasca este chemata sa-si dea acordul pentru imblanzirea sanctiunilor penale fata de cei care abuzeaza sexual de minori. Socant si inacceptabil!

Proiectul de Cod Penal, lansat in dezbatere publica de fostul ministru al Justitiei Monica Macovei, pare sa fi pus gand rau minorilor din Romania. Nu numai ca in noua viziune penala copilul-autor de infractiuni ar putea raspunde penal de la varsta de 13 ani, dar si minorul-victima a abuzurilor sexuale este defavorizat. Daca proiectul ar deveni lege in forma prezentata, Romania ar putea deveni raiul turistilor sexuali cu gusturi pedofile. Si asta pentru ca, incredibil, in contratimp si la antipod cu preocuparile altor state europene, responsabilii romani cu reforma legislativa s-au gandit sa reduca substantial pedepsele pentru infractiunea de act sexual cu un minor.

SA FIM BLANZI CU PEDOFILII? Daca citesti propunerile de modificare a Codului penal intelegi ca probabil singura solutie gasita pentru "rezolvarea" supraaglomerarii penitenciarelor romanesti a fost micsorarea pedepselor pentru mai multe categorii de infractori. Unii dintre beneficiarii acestei generozitati sunt pedofilii. Da, da, ati citit bine: e vorba chiar despre acei indivizi care ne ademenesc copiii cu dulciuri, bani sau vorbe frumoase pentru a obtine de la ei satisfactii sexuale pentru propria lor persoana sau, prin intermediul internetului, pentru alti iubitori de gen.

LEGEA ACTUALA. Astfel, in legislatia actuala, un asemenea individ, care si-a satisfacut deviatiile sexuale cu un minor de pana la 15 ani, poate primi o pedeapsa intre trei si zece ani de inchisoare. Ba chiar pana la 12 ani, daca pedofilul l-a ademenit pe minor cu "oferirea sau darea de bani ori alte foloase direct sau indirect" sau pana la 15 ani de inchisoare daca scopul actului sexual a fost producerea de materiale pornografice. Pedeapsa poate ajunge pana la 18 ani daca minorul a fost constrans sau daca fapta a fost comisa de cel care il avea pe minor in ingrijirea, ocrotirea, educarea, paza sau tratamentul sau, ori daca in urma actului sexual sanatatea sau integritatea corporala a minorului a fost vatamata grav. In cazul in care infractiunea a avut drept consecinta moartea minorului, fie ca urmare a violentelor, fie prin sinucidere, pedeapsa poate ajunge pana la 25 de ani.

Daca infractiunea a fost comisa asupra unui minor cu varsta intre 15 si 18 ani de un tutore sau curator, un supraveghetor, ingrijitor, medic curant, profesor sau educator, folosindu-se de calitatea sa ori daca faptuitorul a abuzat de increderea victimei sau de autoritatea ori influenta sa asupra acesteia, pedeapsa prevazuta de legea actuala este de la trei la zece ani. Si in cazul agresorilor acestor minori (15-18 ani), pedepsele cresc ca si in cazul pedofililor care au avut acte sexuale cu copiii de pana la 15 ani, in functie de modalitatea de comitere a faptei, scopul ei ori calitatea faptuitorului.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.