Shop assistant, receptioner, ospatari sau dealeri de cazinou pe un vas de croaziera sint joburi ce aduc persoanelor care se pot adapta la o clima ecuatoriala si la un ritm mult mai alert de munca salarii lunare de citeva ori mai mari decit in tara. Experienta poate dura sase luni, un an cel putin, dar poate sa provoace probleme de sanatate la intoarcere pentru cei care nu se impaca foarte bine cu munca la temperaturi mai mari decit cele obisnuite si in conditii stresante. In plus, specialistii care se ocupa de recrutare atrag atentia si asupra faptului ca, de cele mai multe ori, companiile care intermediaza astfel de joburi solicita un comision inclusiv de la candidati, care poate ajunge si la 1.000 de euro, ceea ce nu se practica in general in recrutare.

O companie din Brasov racoleaza romani pentru vasele de croaziera, pentru mai multe pozitii, cum ar fi duty-free shop assistant, receptioner pentru vase de croaziera americane de 4-5 stele, dar si casino dealer, care aduc de obicei cei mai multi bani, pentru ca implica lucrul direct cu clientul, explica Ariel Ungureanu, consultant HR la Barnett McCall Recruitment.

„Din fericire, aceste joburi nu presupun munca in aer liber, deci in caldura, sint mai acceptabile si, in plus, mai bine platite, chiar cu peste 1.500 de euro lunar“, adauga Ungureanu. Pentru aceste pozitii se cere cunoasterea la nivel avansat a limbii engleze, iar germana, franceza si italiana constituie un avantaj pentru functia de receptioner. Pentru unele joburi, cum e cel de shop assistant, se solicita si experienta profesionala de unu-doi ani.