Social 29 August 2007 00:02
Documentar despre antiamericanismul ambiguu de pe Batranul Continent, realizat in SUA.
Ce cred europenii despre americani? O iubesc sau o urasc? Pusa asa, intrebarea poate suna stupid. Documentarul "Antiamericanii", difuzat in premiera saptamana trecuta pe canalul PBS, sugereaza insa ca raspunsul corect e "Amandoua". Europenii au o relatie ambivalenta de tip "love-hate", de dispret si admiratie in acelasi timp. Documentarul ia in discutie sentimentele fata de Lumea Noua dupa
evenimentele din 11 septembrie, echipa celor trei regizori Louis Alvarez, Andrew Kolker si Peter Odabasian traversand Irlanda, Franta, Polonia si Marea Britanie ca sa afle niste raspunsuri.

Documentarul incepe in crasmele din Dublin, la petrecerea de Leviathan, unde lumea dezbate, infierbantata de alcool, situatia politica a lumii; un participant care le ia apararea americanilor este ingropat sub obscenitati furioase - razboiul din Irak este o greseala. Istoricul american de origine britanica Tony Judt a observat ca in anii din urma politica riscata a administratiei Bush a amplificat temerile europenilor, schimband negativ o perceptie mai favorabila; "e ca si cum europenii ne-ar spune: "La naiba, faceti tot felul de prostii care ameninta sa distruga lumea. Am vrea sa avem ceva de spus in deciziile politice de la voi din tara. Daca am putea vota in locul vostru, nu am mai alege presedinti asa de prosti". In Anglia, perspectiva e ceva mai blanda, dar in linia condescendentei: la o petrecere pretentioasa din Londra, o doamna englezoaica explica: "Americanii sunt o natiune care s-a nascut din barbari, au sarit peste civilizatie si au intrat direct in declin". Jurnalistul britanic Will Self isi acuza insa concetatenii de ipocrizie: "Vorbesc despre cultura americana cu un mare dispret, chiar daca o consuma cu nesfarsita lacomie".


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.