Presa din Romania a semnalat de-a lungul perioadelor estivale mai multe cazuri in care conationalii nostri s-au intors din concediile petrecute in Bulgaria fara masini. De la autoturisme furate din parcarile unor hoteluri, la masini luate din fata magazinelor si pana la povesti cu recuperatori, toate se inscriu in categoria "aventuri pe Nisipurile de aur".

Andrei Popescu este medic in cadrul unui spital din Bucuresti. Acum un an, el a ramas fara Volkswagen-ul Passat care i-a fost furat din parcarea inchisa a unui hotel din Albena. In ciuda demersurilor facute ca la carte, masina furata nu a fost data in urmarire prin Interpol. In aceste conditii, autoturismul ar putea circula chiar la aceasta ora prin Romania, cu aceleasi numere de inmatriculare. Mai mult decat atat, la un an dupa furt, autoritatile bulgare au anuntat ca procesul pentru recuperarea masinii s-a inchis cu autor necunoscut. Asta dupa ce, initial, il asigurasera pe pagubit ca, potrivit legislatiei bulgare, procesul va ramane deschis timp de zece ani.

FARA SURPRIZE. Imediat ce a constatat lipsa masinii din parcarea hotelului, Popescu a sunat la politie. La fata locului, oamenii legii nu au facut decat sa constate disparitia autoturismului fara a se obosi macar sa ridice niste amprente. In disperare de cauza, medicul a sunat la Consulatul Romaniei din Sofia. Aici nimeni nu a parut surprins de patania lui. "Politia a venit dupa trei ore. Prima lor grija a fost sa ma consoleze. Mi-au dat exemple ca au existat alte cazuri si mai dramatice, in care hotii au atacat in plina strada, la semafor, unde au pus cutitul la gat unuia dintre membrii familiei cerand eliberarea masinii. Iar la Consulat prima intrebare a fost: 'Ce masina ati avut? Volkswagen Passat... 'Exact marca preferata. Sunteti al doilea pe ziua de astazi. De obicei sunt trei pe noapte>>", a explicat medicul.