Social 28 August 2007 00:50
Sindicatele au obtinut o prima concesie in conflictul cu Ministerul Educatiei referitor la noua lege a invatamintului, dar negocierile nu par inca sa duca la un rezultat.

Religia nu va fi predata in liceu, asa cum prevedea proiectul de modificare a Legii educatiei, iar pentru clasele de gimnaziu aceasta va fi materie optionala. Aceasta concesie a fost acordata de minister sindicatelor, in speranta de a ajunge la o forma finala a actului normativ. Ministerul Educatiei a introdus in proiectul de lege a invatamintului o prevedere care stipula ca religia sa devina obligatorie si la liceu, in conditiile in care proiectul fostului ministru al Educatiei Mihail Hardau includea ca religia sa fie obligatorie doar pina in clasa a X-a. Potrivit proiectului de lege modificat de ministrul Cristian Adomnitei, planurile-cadru ale invatamintului primar, gimnazial si liceal includ religia ca disciplina scolara, parte a trunchiului comun. Elevii cu virste de pina la 16 ani, cu acordul parintelui sau al tutorelui legal instituit, ar fi trebuit sa aleaga confesiunea si religia pentru studiu, iar elevii in virsta de peste 16 ani ar fi trebuit sa opteze singuri pentru confesiunea si religia ca studiu. O alta noutate este introducerea invatamintului confesional ca nou tip de invatamint, pe linga cel de stat si particular. Acesta poate fi organizat de cultele religioase recunoscute oficial.

Expertii Ministerului Educatiei si ai sindicatelor din invatamint au finalizat inca o runda de discutii privind proiectul de lege in domeniul educatiei. Totul in conditiile in care doua dintre cele patru sindicate s-au decis sa boicoteze adoptarea legii, iar studentii spun ca li s-a pus in fata un proiect schimbat fata de cel pe care il stiau.

Deocamdata a ramas in vigoare structura stabilita a invatamintului preuniversitar. Acesta va include educatia timpurie (educatie anteprescolara, de la 0 la 3 ani, si invatamint prescolar, de 3 la 6 ani), invatamintul primar de cinci clase (clasa pregatitoare si clasele I-IV), invatamintul gimnazial, care cuprinde tot cinci clase, si cel liceal, care cuprinde trei-patru clase, respectiv clasele X-XII/XIII.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.