Social 25 August 2007 00:55
In vara anului 2003, in Franta, marile firme de pompe funebre trageau alarma aratand ca in timpul caniculei care lovise tara s-au ingrijit de considerabil mai multe inmormantari decat se asteptau. Cu 14.802 mai multe. Excedentul a fost pus pe seama caniculei, iar presa a intrat intr-o frenezie de speculatii, acuzatii si executii publice de politicieni.

In acelasi august, canicula din vestul Europei (intinsa spre nord, pana in Bavaria) a mai facut victime, cu miile, in Marea Britanie, Spania si Italia. Victime presupuse ale caldurii, pentru ca se pornea de la premiza unei cresteri neasteptate a mortalitatii.

In Ungaria, anul acesta functionarul public responsabil cu Sanatatea Publica a avansat ipoteza ca al doilea val de canicula din 2007 a cauzat circa 500 de decese. El a pornit tot de la raportari partiale de decese, dupa care a extrapolat.

In Romania s-a raportat in aceasta vara un numar relativ mic, de ordinul catorva zeci, de decese cauzate de canicula, ceea ce i-a determinat pe unii observatori sa se indoiasca de veridicitatea cifrelor si de transparenta autoritatilor. Acum cateva zile, cand s-au anuntat datele statistice pe iunie, am aflat ca in acea luna, in care au fost doua saptamani de caldura excesiva, in tara noastra au murit cu 1.960 mai putini oameni decat in mai. Fata de iunie 2006, diferenta, in minus, a fost tot de aproximativ doua mii.

Explicatiile pe care specialistii le dau acestui aparent "paradox romanesc" ar fi o combinatie intre: calirea organismului autohton gratie numeroaselor perioade caniculare din trecut; spiritul nostru de prevedere superior; faptul ca majoritatea varstnicilor locuiesc impreuna cu alte persoane, care cheama medicul si, nu in ultimul rand, faptul ca cei mai expusi dintre noi au parasit aceasta lume cu prilejul altor canicule.
Nu putem decat spera ca s-au identificat chiar toate explicatiile principale ale acestui nou paradox romanesc.

Intre valurile de canicula nr. 2 si nr. 3 din aceasta vara, Institutul National de Statistica a dat publicitatii primele cifre si procentaje comparative privind mortalitatea in iunie, cand Romania a fost lovita, in a doua jumatate a lunii, de primul val de caldura al anului. Numarul deceselor din iunie nu numai ca nu a crescut, dar chiar s-a diminuat - cu circa zece procente - atat fata de luna precedenta, cat si fata de aceeasi perioada a anului trecut. Acest binevenit deficit de decese este de aproape 2000, de unde se poate trage concluzia ca, in tara noastra, spre deosebire de alte tari europene cu infrastructuri de sanatate publica net superioare, canicula, chiar prelungita, nu sporeste mortalitatea.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.