Propunerea a fost facuta de dr. Bianca Cercel, sefa Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Vrancea, si se refera la pacientele internate in Centrul Comunitar “Sfinta Maria” din Golesti

Centrul Comunitar de tip familial "Sfinta Maria", din comuna vrinceana Golesti, care adaposteste 16 adolescenti aflati in stadii terminale ale bolii SIDA, se afla acum in mijlocul unui nou scandal, dupa ce psihologul Bianca Cercel, directoarea Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Vrancea, a propus sterilizarea fetelor dupa ce a aflat ca unii dintre copii fac sex.
Luni, 21 martie, la cererea directoarei Bianca Cercel, cele sapte fete internate la "Sfinta Maria" au fost consultate de un medic ginecolog pentru a determina cite dintre ele si-au inceput viata sexuala si daca nu sint cumva insarcinate. Intrucit au ajuns la virsta activitatii sexuale, iar unii dintre copii au manifestat porniri catre un comportament sexual aberant, dr. Bianca Cercel a declarat presei locale ca "cea mai buna solutie ar fi sterilizarea" ori administrarea de anticonceptionale.

"Vom cerceta si vom actiona"

Directoarea si-a mentinut declaratiile si a doua zi, adaugind insa ca "sterilizarea ar trebui facuta in conditiile legii". "Vom cerceta daca acest lucru este posibil si vom actiona in consecinta", ne-a declarat directorul Bianca Cercel. Situatia adolescentilor internati in centru este cu atit mai delicata cu cit ei beneficiaza de confidentialitate, iar sterilizarea pune si probleme de natura etica. "Este o problema delicata, chiar foarte delicata. Mi s-a atras atentia ca acesti copii sint supusi unui regim special de confidentialitate. In prima faza, pentru prevenirea problemelor, am propus o supraveghere foarte atenta si, bineinteles, facuta educatie", a mai spus aceasta.

Preotii au o idee mai buna

In urma consultului a reiesit ca o singura fata si-a inceput viata sexuala, dar exista suspiciunea ca unii dintre baieti intretin relatii homosexuale. "Din aproape in aproape, ne-am dat seama, dupa comportament si priviri, ca sint atrasi sexual unii de altii", ne-a declarat un angajat al centrului.
Psihologul Ionica Dobrin, sefa Centrului "Sfinta Maria", cea care-i consiliaza pe copii, nu a dorit sa-si exprime punctul de vedere, dat fiind ca sefilor de centre li s-a interzis in mod expres sa discute cu presa.

Problema copiilor seropozitivi a intrat in antentia Asociatiei Romane Anti-SIDA, dar si a Protoieriei, in calitate de partener in acest proiect. Daca unii au propus folosirea prezervativului, preotii au avansat ideea ca fetele sa fie despartite de baieti. Cit priveste administrarea de anticonceptionale, medicii infectionisti spun ca acestea le afecteaza ficatul, dat fiind ca acestia sufera deja de hepatite cronice. In plus, relatiile sexuale neprotejate duc la replierea virusului, in sensul ca boala se agraveaza la cel care are un stadiu de boala asimptomatic. Cit priveste prezervativul, "copiii il folosesc pe post de balon", dat fiind ca multi au deficiente mentale.
Precizam ca Centrul "Sfinta Maria", infiintat in 2003 printr-un program PHARE, a trecut printr-un scandal national dupa ce satenii din Golesti s-au opus mutarii copiilor in comuna lor, de teama sa nu ia si ei SIDA.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.