Social 25 August 2007 17:06
Romanii care intentioneaza sa se lase de fumat vor beneficia de consultatii si medicamente gratuite prin intermediul unui program al Ministerului Sanatatii, numit Stop Fumat, care urmareste reducerea consumului de tutun in randul populatiei.

Potrivit ministrului sanatatii Eugen Nicolaescu, acest program se inscrie in strategia de preventie a ministerului, fumatul fiind un viciu ce provoaca aparitia unor afectiuni grave. "Prin acest program Ministerul Sanatatii incearca sa aduca pacientul la medic inainte de a fi prea tarziu", a explicat demnitarul. Nicolaescu a tinut sa precizeze ca programul nu este finantat nici de la bugetul de stat si nici din cel al asigurarilor de sanatate, ci din taxa de viciu aplicata in prezent produselor de tutun.

Ministrul a mai declarat ca a fost alocata suma de 400 de mii de lei, pentru inceput fiiind achizitionate medicamente pentru 500 de pacienti, iar medicamentele anti-fumat incluse in program sunt produse de companiile GlaxoSmithKline si Pfizer, informeaza NewsIn.

Persoanele care doresc sa se lase de fumat vor primi medicamente care sa le ajute sa depaseasca perioada de sevraj, dar numai dupa ce vor fi consultate de un medic. Durata tratamentului este de trei luni. Beneficiarii acestui program sunt toti cetatenii, indiferent daca acestia sunt sau nu asigurati.

"Programul va debuta in Bucuresti in sistem pilot, urmand sa fie extins in toata tara", a mai spus Eugen Nicolaescu. Ministrul a adaugat ca echipa medicala implicata in derularea acestui program la nivel national este formata din 40 specialisti, majoritatea fiind pneumologi.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.