Social 24 August 2007 00:07
"Aveti una dintre cele mai interesante cinematografii europene, poate chiar mondiale"

A venit in Romania sa stranga marfa pentru prima retrospectiva a filmului romanesc, organizata la Lincoln Center din New York.

In aprilie 2008, 20 de filme romanesti vor fi aratate la New York. Jumatate vor fi filme clasice, jumatate succese ale ultimilor ani.

E convins ca cinematograful ii ajuta pe americani sa cunoasca zone straine, cum e lumea araba, si regreta ca nu reuseste sa-i convinga si pe
politicienii americani sa vada aceste filme.

De ce sunteti aici?

(Rade.). Sunt aici pentru ca de ceva vreme vreau sa organizez la Lincoln Center un program de filme romanesti. Am mai facut unul la mijlocul anilor '80, cand lucram la Chicago, am fost atunci la Bucuresti si am vazut niste filme din acea perioada. Am pastrat relatii bune cu prietenii romani si m-am straduit sa ma tin la curent cu filmul romanesc, dar mai ales datorita ultimilor ani, cand cinematograful romanesc a devenit cu adevarat cunoscut in lume prin minunatul "Moartea domnului Lazarescu" sau, recent, "4 luni, 3 saptamani si 2 zile", cred ca a venit timpul sa organizam ceva la New York si sa aruncam o privire asupra filmului romanesc contemporan, dar si asupra trecutului. Sa aratam ca exista un trecut si o traditie. Deci in aprilie speram sa prezentam un program care va contine deopotriva filme clasice, din anii '40 pana la inceputul anilor '90, precum si zece filme din ultimii 15 ani.

Cate filme vor fi cu totul?

Nu stiu inca exact, dar probabil in jur de 20.

Ati vazut deja multe filme romanesti?

Am vazut multe din anii '70, pentru ca in 1984, cand am venit prima oara, i-am cunoscut pe Dan Pita, Mircea Veroiu, Mircea Daneliuc, Alexandru Tatos. Am fost foarte impresionat de acea generatie de cineasti. M-au impresionat si filmele lui Iulian Mihu. Deci cunosc putin acea perioada, dar, fireste, cunosc si filmele mai recente ale lui Lucian Pintilie, precum si pe cele care au mers in ultima vreme atat de bine in strainatate.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.