Punctul culminant al festivalului Ars Hungarica care are loc saptamana aceasta la Sibiu va fi spectacolul "Istvan a Kiraly" ("Regele stefan"), programat azi, pe stadionul municipal al orasului. Desi exista si numeroase ecranizari ale povestii istorice care il are ca protagonist pe Regele stefan, la Sibiu va avea loc nu o proiectie de film, ci un spectacol live. "Istvan a
Kiraly" este o opera rock monumentala, care prezinta, intr-o distributie de prestigiu, lupta dintre Regele crestin stefan, care dorea crestinizarea maghiarilor, si fratele sau pagan, Koppany.
Jucata pentru prima oara in 1983, superproductia maghiara foloseste mijloace conventionale de exprimare artistica - teatru si muzica -, dar si neconventionale, precum un spectacol pirotehnic de exceptie.

In 2003 spectacolul a strans la sumuleu Ciuc, langa Miercurea Ciuc, peste 500 de mii de oameni in aprecierea organizatorilor (150 de mii potrivit estimarilor oficiale), cel mai numeros public prezent vreodata la un spectacol cultural organizat in Transilvania - de zece ori mai multi decat la recentul concert Rolling Stones de la Bucuresti. Spectacolul a avut atunci loc pe Muntele sumuleu, pe o scena uriasa amplasata intre doua dealuri si a fost proiectat pe 4 ecrane imense.

La Sibiu organizatorii evenimentului estimeaza ca vor participa intre 5 si 10 mii de spectatori, stadionul municipal avand o capacitate totala de 15 mii de locuri (dintre care doar o parte vor fi disponibile, din cauza spatiului ocupat de scena).