Social 22 August 2007 23:39
Ultimul soldat roman ranit in Afganistan a parasit ieri Spitalul Militar. Ca si ceilalti raniti pe front, el va primi despagubiri in functie de gradul de invaliditate.

Sergentul-major Ionel Sorinel Berchetaru a fost externat in cursul zilei de ieri din Spitalul Militar Central si urmeaza sa mai stea o perioada in concediu medical. Desi nu i s-a stabilit gradul de invaliditate, Berchetaru doreste sa ramina activ.

In virsta de 30 de ani, din Batalionul 33 Vinatori de Munte „Posada“, sergentul-major Berchetaru a fost ranit pe 1 august in abdomen, intr-un atac cu mortiere asupra taberei din sudul Afganistanului. Militarul a fost operat la Qalat, unde medicii i-au scos schijele din abdomen si din intestinul gros. Apoi soldatul a fost trimis la Kandahar si in Germania pentru recuperare. Din 7 august a.c., el este internat in Romania la Spitalul Militar Central.

Potrivit Ministerului Apararii (MAp), Berchetaru, ca si alti soldati raniti pe front, urmeaza sa primeasca o despagubire pentru invaliditate, intre 30 si 60 de solde, o solda fiind in jur de 600 de lei (6.000-12.000 de euro). Daca soldatul nu mai poate activa, despagubirile sint intre 20.000 si 60.000 de euro. In plus, pentru cei care ramin la vatra, statul roman ofera si o pensie lunara de invaliditate. In cazuri speciale, militarilor li se mai acorda decoratii sau titluri onorifice.

In functie de starea de sanatate, toti soldatii raniti sint incadrati de medici intr-un anume grad de invaliditate. Procedura incepe abia dupa ce militarul este externat din spital. Fisa de externare ajunge apoi la Comisia de expertiza medico-militara a Spitalului Clinic de Urgenta Militar Central, care se pronunta asupra faptului daca soldatul mai este sau nu apt pentru serviciul militar.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.