Social 21 August 2007 02:07
Topul lunii iulie in cinematografele romanesti a fost dominat categoric de “Harry Potter si Ordinul Phoenix”, care a depasit granita celor 50.000 de spectatori.
Trei filme de aceeasi factura - cu o pronuntata latura fantastica - au fost lansate in august pe piata autohtona, si chiar daca nu vor atinge succesul “micului vrajitor” sunt demne de luat in seama. “Clanul lupilor” este o pelicula ruseasca atipica, in sensul ca a avut parte de cel mai important buget din istoria cinematografiei ex-sovietice. “Wolfhound” ii are in distributie pe Aleksander Domogarov si Oksana Akinsina, in regia lui Nikolai Lebedev. Amestec de “Gladiator” si “Stapanul inelelor” (made in... URSS!), legenda lui Volkodav, un razboinic mitic, tine de obsesia unui om de a-si razbuna familia ucisa si disparitia propriului trib. Ultimul luptator dintre Cainii Cenusii isi va urmari scopurile razbunatoare, pornind pe un drum plin de peripetii, in care dusmani de tot felul ii vor testa limitele.

Dincolo de ciudatenia de a urmari un fantasy de aventuri in limba lui Dostoievski, povestea razboinicului Volkodav despre dreptate si supravietuire intr-o epoca intunecata, a sabiei, nu va va plictisi - mai ales pe amatorii de scene de lupta cu efecte speciale nu cu mult mai prejos decat cele de la Hollywood. “The Last Mimzy”, in regia lui Robert Shaye, este un alt SF adresat copiilor de orice varsta. Cu Leigh Wryn, Chris O Neil si J. Richardson pe generic, filmul urmareste aventurile celor doi pusti, frate si sora, care au descoperit o cutie magica, in care se ascund mai multe “secrete”. Prin jucariile din aceasta cutie ei capata puteri nebanuite si vor avea acces intr-o lume a misterelor, in care-i vor initia si pe ceilalti din familie, dar si pe colegii si profesorii lor. Dintre jucarii “Ultimul Mimzy” este “piesa” cea mai importanta, pentru ca devine mesagerul din viitor prin care copiii pot salva lumea basmelor in care mai cred.
In fine, “Bridge to Terabithia”, regizat de Gabor Grupo, cu John Hittcherson si Annasophia Robb in distributie, este un fantasy bazat pe o carte pentru copii, care seamana mult ca story cu deja celebrele “Cronici din Narnia” (de altfel peliculele apartin aceleiasi case de productie!). Jess este un baiat care viseaza sa fie cel mai rapid alergator din scoala, dar se va vedea in curand in “competitie” cu o... fata, Leslie, care-i depaseste la viteza pe ceilalti baieti. In curand, cei doi ajung din rivali - prieteni si isi vor imagina un “regat” tainic, doar al lor: Terabithia. Aici notiuni ca prietenia si puterea mintii umane sunt sacre si, evident, orice devine posibil intre tot felul de personaje pitoresti - precum uriasul cel “bun”. Este inca un film care ne indeamna sa visam, sa ne dam frau liber imaginatiei - practic sa ne redescoperim candoarea in era digitala. “Podul catre Terabithia” implica, la fel ca in toate productiile ce apartin acestui gen, si drumul initiatic, cu obstacole, prin care copiii isi vor descoperi calitati si se vor maturiza, insa intr-un sens “frumos” al cuvantului. Filmul devine si o “pregatire”, probabil, pentru urmatorul episod din seria “Cronicilor din Narnia”...


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.