Social 21 August 2007 01:58
Ovidiu Papana detine singura colectie de instrumente traditionale din tara.

Colectionarul a restaurat si refacut zeci de piese uitate in negura timpului.

Titera, caraba cu talv, fifa, fisconiu' da pipalac, piscalaul. Cuvinte care pentru necunoscatori nu inseamna nimic. Pentru profesorul timisorean Ovidiu Papana sunt insa instrumente pe care le detine in singura colectie de instrumente muzicale traditionale din Romania. Toate sunt folosite, mai des sau mai rar, in interpretarea muzicii populare romanesti. Papana a inceput sa colectioneze si sa creeze aceste instrumente in urma cu 12 ani, cand a primit o catedra la Facultatea de Muzica din Timisoara. "Pasiunea pentru instrumente a fost de mic copil, am luat ore de vioara si am cantat instrumental. De obiectele traditionale m-am ocupat mai mult cand am venit la facultate. Aici s-a pus problema cum sa predau la studenti in mod academic functionarea acestora. Asa am inceput cu naiul, fluierul", isi aminteste Papana.

Profesorul are acum o colectie particulara de circa 120 de astfel de instrumente, dintre care peste 80 sunt de referinta, adica sunt functionale si se pot prezenta in expozitii. Colectia s-a imbogatit an de an prin colaborarea cu muzeele etnografice din Sibiu si Muzeul Satului din Bucuresti, dar si cu ajutorul celor mai importanti mesteri populari. Peste adevarate bijuterii, profesorul a dat si intamplator, cum ar fi fisconiu' da pipalac. El imita cantatul femelelor de prepelita si era folosit de prinzatorii de pasari din zona de ses a Banatului. Fisconiu' a disparut din uz in perioada interbelica a secolului trecut. Instrumentul are un mic fluier, al carui tub este construit dintr-un femur de gasca. El are o mica vrana (gaura) si un dop de lemn, acestea alcatuind impreuna un cap de fluier primitiv. Fisconiu' da pipalac are un burduf din piele care alimenteaza cu aer fluierul propriu-zis, dupa modelul acordeonului. Burduful este manevrat cu o ata.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.