Social 20 August 2007 01:55
Salina din Prahova e un monument al Europei - una dintre cele mai mari si mai nepoluate saline. Aerul sau e la fel de aseptic ca mediul dintr-o sala de operatie. De 37 de ani, salina face ca noi mii si mii de plamani. Deasupra, orasul Slanic se indreapta spre paragina.

Un stalp gigantic de sare, care, zice-se, ar ajunge pentru toti oamenii Europei, timp de cinci ani. Stalpul sprijina una dintre cele mai mari si mai nepoluate saline ale continentului: Unirea, din Slanic Prahova. Localnicii cred ca lantul de sare ajunge pana-n Polonia.

La 70 de centimetri de sol, aerul salinei e la fel de aseptic ca mediul unei sali de operatie. Asta s-a demonstrat stiintific. De 37 de ani, aerul acela face ca noi mii si mii de plamani. Dar ca sa-ti cureti plamanii, trebuie sa rabzi vreo doua ore la coada.

Cam atat dureaza pana-ti vine randul sa cobori in salina. Sambata si duminica se inghesuie mia de oameni. Biletul e 12 lei. Soseste liftul, nu ia mai mult de zece oameni. 4 taraituri scurte, codul de semnalizari - liftierul de la suprafata transmite celui de jos ca baga oamenii sub pamant. Rar de tot se folosesc si semnalele de alarma: un tarait - stai, doua - trage sus, trei - trage jos. In zeci de ani, liftierii au facut urechi ascutite, de muzicieni.


Despre autor:

Gandul

Sursa: Gandul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.