Social 17 August 2007 01:16
Filarmonica din Rotterdam este considerata in mod justificat „inima muzicii” neerlandeze. De la fondarea sa, in 1918, ansamblul a evoluat continuu, cunoscand o mare perioada de afirmare artistica intre 1940 si 1962, sub conducerea dirijorului Eduard Flipse. A fost astfel cucerita o precizie exemplara a executiei, care a devenit in continuare emblema ansamblului, sub conducerea lui Edo de Waart, cand a repurtat mari succese internationale.

Din 1995, dirijorul rus Valeri Gherghiev a fost numit director muzical, ceea ce i-a ingaduit sa initieze „Gergiev Festival Rotterdam”, proiect major generos de afirmare plenara a ansamblului simfonic pe plan international. Trebuie remarcat ca repertoriul Filarmonicii din Rotterdam acopera toate perioadele istoriei muzicii, cu o preocupare speciala pentru o relatie de accesibilitate cu publicul. In paralel cu prime auditii contemporane, Filarmonica are o colaborare permanenta cu “Netherlands Opera”, unanim apreciata. S-a conturat cu timpul preocuparea cresterii de audienta prin dezvoltarea factorului educativ de atragere a publicului tanar. Aceasta 'inima muzicala>> a culturii muzicale , Orchestra Filarmonica din Rotterdam, este frecventata anual de circa 110.000 de auditori. Pentru Festival(17-18 septembrie, Sala mare a Palatului), Filarmonica, sub conducerea stralucitorului Valeri Gherghiev, va oferi pagini din marele repertoriu romantic si modern: muzica de Wagner, Sibelius, Mahler, Enescu, Messiaen.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.