Social 17 August 2007 00:33
Constructia noului sediu al Bibliotecii Nationale va fi reluata in toamna acestui an si va dura 33 de luni, cladirea urmand a fi imbracata intr-o "piele" de sticla.

Am vorbit cu mai multi arhitecti cunoscuti despre valoarea acestui proiect si in special despre virtutile arhitecturale ale invelisului de fatete transparente neregulate.

Cele mai multe opinii sustin conceptul autorului, dar nu lipsesc argumentele dupa care adaugirile la exterior sunt inutile si depasite din punct de vedere estetic.

La inceputul lunii iulie, ministrul Culturii si Cultelor, Adrian Iorgulescu, a prezentat in cadrul unei conferinte de presa proiectul de finalizare a noului sediu al Bibliotecii Nationale a Romaniei, cladirea de pe bulevardul Unirii inceputa in anii '80 si cazuta in ruina dupa Revolutie, in ciuda eforturilor de finalizare. Noul proiect prezentat de ministru si realizat de firma Carpati Proiect, care a castigat licitatia organizata de minister pentru proiectarea si constructia cladirii, venea cu o noutate absoluta: reproiectarea acesteia atat in interior, cat si in exterior.

La exterior cladirea ar urma sa fie imbracata intr-o "a doua piele", de sticla cu fatete neregulate, fara ca actuala fatada sa fie complet finalizata (caramida nu va mai fi acoperita de decoratiile de stuc si de placile care imita marmura). Conceptul este argumentat de realizatorii proiectului astfel: "Am cautat solutii conceptuale si arhitecturale ale timpului nostru, de diferentiere si delimitare critica de contextul politic care a impus o imagine anacronica. In cazul Bibliotecii Nationale, urmarind indeaproape conformarea volumetrica a cladirii existente, noua fatada de sticla este o dedublare volumetrica, o 'a doua piele>>, care lasa sa transpara deformat si critic vechea fatada a 'Epocii de aur>> si suprapus apar elemente de limbaj ale epocii digitale (serigrafii pe sticla cu texte din carti si imagini ale caselor care s-au demolat". Fatada transparenta apartine arhitectului Dorin stefan (cooptat de firma Carpati pentru acest proiect) si este in acest stadiu doar un concept. Desi nu au fost stabilite detalii concrete precum ce fel de sticla va fi folosita sau cum va fi ventilat spatiul intre cele doua fatade, Dorin stefan ne asigura ca tehnologia este cunoscuta si ca exista multi constructori straini si chiar romani care ar putea realiza o astfel de fatada in cele mai bune conditii.

Cu ocazia prezentarii acestui proiect, la inceputul lunii iulie, "Romania libera" scria: "La observatiile jurnalistilor ca proiectul este 'cam prea altfel>> si ca ar putea nemultumi opinia publica, ministrul a raspuns ca proiectul nu este final, constituind deocamdata doar o propunere, dar ca nu ar dori totusi ca infatisarea acestei cladiri sa devina obiectul unei dezbateri publice, atat timp cat exista o echipa de arhitecti platiti pentru a-si 'asuma>> proiectul. Ministrul considera ca, oricare ar fi proiectul propus, 'unora le place jazzul>>, iar altora nu".

Pornind de la ideea ca dezbaterea publica, in cazul unui astfel de proiect, este nu numai dezirabila, dar chiar obligatorie, am vrut sa vedem totusi cui ii place jazzul, cui nu-i place si de ce. Am cerut parerea mai multor arhitecti romani cunoscuti despre proiectul realizat de Carpati Proiect si mai ales despre fatada dubla propusa.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.