Social 17 August 2007 23:55
Numele romanilor apare din nou in presa internationala. Si nu este de bine. Spaniolii sunt speriati de mica colonie a miilor de romani veniti la cules de usturoi si stabiliti in tabere de corturi, iar politistii britanici pun romanii, dupa somalezi, pe primele locuri in topul cetatenilor straini care comit cele mai multe infractiuni, informeaza pagina electronica a postului Realitatea Tv. Cu toate acestea, muncitorii romani sezonieri, alaturi de bulgari, sunt foarte apreciati atat pentru randamentul lor cat si pentru forta de munca ieftina. Dar orice padure are si uscaturile sale...

Periferia Madridului, cucerita de romanii instalati in corturi

Cotidianul “El Pais” relateaza ca mii de romani s-au instalat, la inceputul anului, intr-o tabara de corturi in apropierea linistitului sat La Herrera, de la periferia Madridului.Pentru ca mica tabara incepuse sa capete proportii, autoritatile locale si localnicii au intrat in panica. In primul rand, localnicii sunt suparati ca romanii fac baie si isi spala rufele intr-un apeduct, fac gratare si se incalzesc la focuri de tabara. Primarul satului declara ca localnicii sunt din ce in ce mai speriati de comportamentul romanilor care se simt ca la ei acasa. Acum au mai ramas doar 500 de muncitori romani sezonieri care asteapta culesul maslinilor.

Romanii din tabara La Herrera nu sunt nici hoti si nici degeaba nu stau prin tari straini. Acestia au venit aici la cules de usturoi si ceapa. Pentru ca au venit sa stranga bani, acestia nu isi permit sa stea cu chirie, asa ca si-au instalat corturile de-a lungul apeductului, dormind pe saltele si paturi de paie. Deoarece traiesc in conditii precare, primarul localitatii a anuntat Ministerul Mediului, pe motiv ca tabara de romani reprezinta o amenintare pentru sanatatea publica a localnicilor.

Din fericire pentru romani, Ministrul Muncii a respins acuzatiile si a declarat ca tabara de munictori sezonieri romani nu este ilegala, iar sanatatea si securitatea mediului sunt garantate. Reprezentantii guvernului spaniol au precizat ca muncitorii sezonieri romani sunt necesari pentru ca acestia trebuie sa culeaga 5.000 de tone de usturoi si 3.000 de tone de ceapa.

Romanii din aceasta tabara sutin ca au fost chemati in Spania sa munceasca, dar ca nu li s-a asigurat cazarea. Temerile localnicilor nu sunt intemeiate, deoarece pana acum nu s-au produs incidente, mai ales ca, tabara este pazita de reprezentanti ai garzii civile. Autoritatile locale sunt de parere ca angajatorii ar trebui sa le ofere romanilor conditii de cazare decente, in timp ce muncitorii romanii cer acte pentru a nu fi exploatati.

Romanii, luati la ochi de politistii britanici

Ultimele date oficiale arata ca aproape 8.500 de persoane, numai din Europa de Est, sosesc zilnic in Marea Britanie. In prezent, numarul total al romanilor si al bulgarilor se ridica la peste 210.000, din care doar 20.000 au permise de munca. Ceilalti, lucreaza ilegal in constructii sau in agricultura sau, pur si simplu, s-au dus la furat.

Cu toate acestea, numarul hotilor romani din Marea Britanie a fost depasit de cel al somalezilor. Inca, nu se stie care dintre popoare este mai iute de picior, mai infometat sau mai milos fata de celalalt. Cert este, insa, ca romanii se afla in topul cetatenilor straini care comit cele mai multe infractiuni la Londra, dupa cum informeaza cotidianul “Daily Mail”.

Topul are la baza statistica facuta pe baza celor aproape 23.000 de infractiuni comise in Londra in primele sase luni ale acestui an. Pe primul loc sunt polonezii, fiind urmati de jamaicani, irlandezi, somalezi si, abia pe ultimul loc, romanii, urmati de nigerieni, lituanieni, indieni si turci. Potrivit cotidianului britanic, furtul este principala infractiune-ocupatie comisa de cetatenii romani. La coada listei, dupa romani, sunt imigrantii care vin din Franta, Portugalia, Italia si Lituania.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.