Social 17 August 2007 16:39
Patronatele si producatorii din industria alimentara anunta ca pana la jumatatea lunii octombrie, preturile alimentelor vor creste cu 10 pana la 50 la suta la unele produse. Pe lista scumpirilor apar painea, uleiul, legumele, fructele, ouale si lactatele.

Potrivit producatorilor si patronatelor dinindustria alimentara, din toamna, legumele se vor scumpi cu pana la 30%, iar conservele cu 30 si chiar 50%. De asemenea, litrul de ulei alimentar va fi mai scump cu 10 - 15%, iar ouale se vor vinde cu aproximativ 30 de procente mai mult. Pe lista scumpirilor sunt incluse, de asemenea, produsele lactate si painea.

Sindicatele din industria alimentara sustin ca scumpirile anuntate pentru toamna reprezinta al doilea val de majorare a preturilor la produsele de baza.

Ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian nu este acord cu scumpirile anuntate de producatori. "Pai anul asta avem crestere a inflatiei 3,9, la anul, probabil, vom avea intre 3,5 si 4,5. Cum sa creasca preturile cu peste 40%, cand toate preturile vor creste laolalta cu 4%?", a explicat Varujan Vosganian.

Seceta prelungita din aceasta vara va duce si la majorarea preturilor la lapte si produselor derivate din lapte. Din cauza caniculei, taranii nu mai au cu ce sa-si hraneasca vacile, iar productia a scazut drastic. In aceste conditii, procesatorii anunta scumpiri intre 10 si 20 la suta. In plus, laptele lasa de dorit si din punct de vedere al calitatii.

In aceste conditii, oamenii pastreaza laptele pentru consumul propriu, iar procesatorilor nu le mai dau mare lucru.

Un alt motiv pentru majorarea preturilor este si faptul ca laptele si produsele lactate s-au scumpit si la nivel european.

Si pretul painii ar putea creste cu aproape 50% pana la sfarsitul anului. Din cauza secetei din aceasta vara, brutarii au majorat deja pretul painii cu 10%, fapt care a determinat insa scaderea vanzarilor.

Perspectiva majorarii cu 50% a pretului painii ii ingrijoreaza pe producatorii de paine. Si asta pentru ca vanzarile au scazut dramatic dupa scumpirea de zece la suta din aceasta vara.

Pentru ca vanzarile au scazut, brutarii produc mult mai putin. Si acesta este decat inceputul. De saptamana viitoare, pretul fainii va incepe sa creasca. Oamenii spun ca nu au ce face si vor continua sa cumpere paine, dar in cantitati mult mai mici.


Despre autor:

Realitatea

Sursa: Realitatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.