Social 17 August 2007 11:20
Casele de asigurari de sanatate incep de luni, tiparirea si distribuirea noilor carduri europene de asigurari de sanatate, iar documentele vor costa 4,36 lei fata de circa 2,1 lei cat au costat cele eliberate in primele luni ale acestui an, informeaza NewsIn.

Oficialii Casei Nationale de Asigurari de Sanatate au precizat ca in plus, fata de cele vechi, noile carduri europene de sanatate vor avea trei elemente de verificare si securitate: microtext, inscriptionat site-ul www.ceass.ro prin care se poate verifica validitatea cardului si sigla CNAS in cerneala UV invizibila cu ochiul liber dupa aplicarea sa.

Emiterea noilor carduri nu anuleaza valabilitatea cardurilor emise anterior, acestea ramanand valabile pana la data expirarii.

Serviciile de distributie vor fi asigurate de Posta Romana, cardul fiind livrat solicitantilor ca scrisoare recomandata simpla. Astfel, asiguratul va primi avizarea prin posta in termen de sapte zile lucratoare de la data depunerii cererii si la adresa indicata de acesta. Cardul va fi livrat asiguratului personal.
In cazul nerealizarii livrarii catre asigurat a cardului, acesta va fi livrat casei de asigurari de sanatate emitente in termen de 15 zile de la trimiterea primului aviz in cutia postala a asiguratului.

Valabilitatea cardului european este de sase luni si va putea fi folosit numai in fata autoritatilor sanitare din tara de destinatie sau de tranzit, pentru dovedirea calitatii de asigurat in Romania.

Cardul va permite asiguratului aflat in calatorie accesul la servicii medicale fara sa mai fie necesara incheierea altei asigurari private de sanatate. Cetatenii romani vor beneficia de ingrijiri medicale in aceleasi conditii ca si cele oferite cetatenilor tarii respective de sistemul public de asigurari de sanatate.
Cardul european de sanatate va fi gratuit pentru cetateni, incepand cu data de 1 ianuarie 2008, ca efect al unei legi pentru modificarea Legii 95 pe 2006 privind reforma in sanatate, publicata, in Monitorul Oficial.

"Potrivit actului normativ, costurile cardului european de asigurari de sanatate vor fi suportate din Fondul Unic de asigurari de sanatate iar acest lucru inseamna ca documentul va fi eliberat gratuit pentru cetateni de anul viitor", a declarat directorul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, Vasile Cepoi.
Toate tarile europene folosesc sistemul de carduri de asigurat, iar Romania a primit de la Bruxelles la data de 1 ianuarie 2007 un numarul european de identificare unic, ce trebuie sa figureze pe card, pentru a identifica cetatenii romani asigurati.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.