Social 16 August 2007 00:18
S-a nascut in 1962, intr-o familie conservatoare din estul Pakistanului, in Mymensingh, oras aflat acum in Bangladesh.A inceput sa scrie la 15 ani, a debutat cu poezie in 1986, este pasionata de stiinta, licentiata in Medicina, timp de 18 ani a lucrat in spitale, pana cand a fost obligata sa demisioneze. Actiunile fundamentalistilor musulmani impotriva ei au inceput inca de acum 17 ani, cu demonstratii de strada, ca urmare a articolelor pe care le scria in presa.

Controversata scriitoare taslima Nasreen, originara din Bangladesh, a fost pusa sub acuzatie in India din cauza ideilor sale antiislamice, a anuntat la inceputul acestei saptamani politia indiana. Initiativa aceasta ii apartine unui grup de activisti musulmani din India.

"A fost redeschis cazul Taslima Nasreen din cauza opiniilor sale si a literaturii care aduce jigniri sentimentelor musulmanilor", a explicat primarul orasului Hyderabad, acolo unde Nasreen se afla pentru a-si lansa o carte.

Hyderabad, capitala provinciei Andhra Pradesh, este un oras "high-tech", cum il numeste presa internationala, cu 38% din cei 6,5 milioane de locuitori musulmani.Saptamana trecuta, in timp ce-si lansa cateva din cartile traduse la un centru de presa, Nasreen a fost atacata de un grup de circa 60 de musulmani, o incaierare spontana in timpul careia au fost aruncate spre ea diverse obiecte, buchete de flori si vaze, din care scriitoarea a scapat insa doar cu cateva vanatai, informeaza AFP.

Numai ca persoana care a condus aceste actiuni a depus rapid plangere impotriva scriitoarei, profitand de un articol din codul penal al Indiei, prin care este interzisa orice forma de ofensa adusa unei religii. Astfel, Nasreen se face vinovata de a fi starnit ura si neintelegere intre diverse grupuri religioase si risca o pedeapsa de pana la trei ani de inchisoare.In afara lui Nasreen, trei deputati ai partidului Majlis Ittehadul Muslimeen sunt cercetati pentru incitare la violenta.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.