Social 16 August 2007 00:14
Criticul literar, scriitorul, directorul Muzeului National al Literaturii Romane, redactor-sef al revistei Manuscriptum, Alexandru Condeescu, “s-a dus la cele interesante”, asa cum el insusi vorbea despre prietenul sau, Nichita Stanescu.

Alexandru Condeescu a dus o activitate frenetica de slujitor al literaturii romane, astfel, datorita activitatii sale si a micului sau colectiv de specialisti, institutia de cultura pe care a slujit-o 17 ani, Muzeul Literaturii Romane din Bucuresti, a devenit o institutie foarte activa. MNLR a organizat in aceasta perioada (1990-2007) numeroase evocari si mese rotunde prilejuite de aniversari literare, lecturi cu public din lucrari inca nepublicate ale poetilor, prozatorilor si dramaturgilor contemporani, gazduieste expozitii ale plasticienilor, a editat, pe langa exceptionala revista “Manuscriptum”, si carti.

Azi se intalneste cu Nichita

„Am fost cativa ani buni in preajma lui Nichita Stanescu si in ultimii sai ani de viata am lucrat impreuna la o editie selectiva din opera sa. Ea a aparut din nefericire postum si s-a numit „Ordinea Cuvintelor”. Evident, atunci cand lucram la ea, nu ne gandeam ca o sa fie postuma, desi ceva testamentar din partea lui Nichita catre mine exista, cred, acolo. Si am ramas cu aceasta datorie, fata de un prieten, de a-i publica intreaga sa creatie. Cu cateva zile inainte de a muri, Nichita a participat la nunta mea. A fost si dorinta lui de a ma vedea insurat si m-a obligat chiar, facandu-mi aceasta oferta pe care n-am putut s-o refuz, de a fi nasul meu. Noi ne apropiasem mult in ultimii ani, era poate o relatie mai mult decat prieteneasca, iar la relatia aceasta se adauga si relatia mea, ca tanar, pe atunci critic, cu un poet care mi se parea ayatolahul poeziei romanesti. Intalnirile cu el ne dadeau o aura de lumina, lumea parea mai inalta, mai frumoasa, mai libera, macar in cuvinte”. (Al. Condeescu)

Nascut la 15 februarie 1950 in Bucuresti, Dan Alexandru Condeescu a absolvit Colegiul Sf. Sava (1969) si Facultatea de limba si literatura romana, sectia romana-franceza, la Universitatea din Bucuresti (1974). In anul 1978 a sustinut colocviul de admitere la doctorat cu tema „Redescoperirea realului si realismul burlesc in Renastere“. Dupa 1990 a schimbat subiectul tezei cu „Nichita Stanescu. Geometria haosului (viata si opera)“. Si-a sustinut teza in 1999, avand-o pe acad. prof. dr. Zoe Dumitrescu Busulenga conducator de lucrare. Alexandru Condeescu a debutat in 1972 in reviste studentesti si de specialitate cu articole de critica, stilistica si istorie literara (,,Amfiteatru'', ,,Limba si literatura''), apoi la revista ,,Luceafarul'' (1977), unde a sustinut rubrica de ,,Debut'' pana in anul 1987. A publicat numeroase articole, studii, prefete in revistele literare ale vremii. A fost, pana in 1989, redactor la revista ,,Romania pitoreasca'' (,,Vacante in Romania'' cu versiunile engleza-franceza-germana), ceea ce l-a ferit de servitutile la care erau supusi angajatii editurilor si ai revistelor literare. La data de 17 octombrie 1990 a fost numit director interimar al Muzeului Literaturii Romane, fiind ulterior definitivat pe acest post in 1991. Din februarie 1992 este redactor-sef al revistei editate de Muzeul Literaturii Romane, „Manuscriptum”. In acest interval, muzeul a fost restaurat integral, iar revista a ajuns cu aparitiile la zi. Atat muzeul cat si revista au avut in acest timp o activitate apreciata constant de catre public, specialisti si de opinia publica drept repere pentru literatura de astazi si pentru recuperarea patrimoniului literar. A infiintat Editura Muzeului Literaturii Romane, coordonand o serie de colectii inedite, si a incercat sa modernizeze ,,conceptul'' de muzeu literar prin numeroase activitati cu scriitori, artisti, regizori si actori si, desigur, cu publicul, organizand colocvii, performance-uri, spectacole-lectura, teatru poem, club de lectura-cenaclu si o seama de expozitii literare de anvergura atat in tara cat si in strainatate.

A editat opera lui Nichita Stanescu, cu care a colaborat strans in ultimii ani de viata ai poetului (1978-1983). Editia a aparut in doua etape: a) Ordinea cuvintelor (versuri), vol. I, II, Ed. Cartea Romaneasca, 1985 (editie pentru care a obtinut Premiul special al revistei Luceafarul, 1985) si b) Fiziologia poeziei (proza si versuri), Ed. Eminescu, bun de tipar 1988, aparut 1990. A scris, de asemeni, din 1973, anul debutului publicistic, eseuri, exegeze literare, comunicari, prefete, studii si articole de critica si istorie literara publicate in revistele de literatura si cultura asupra literaturii romane clasice si asupra fenomenului literar contemporan. A obtinut Premiul pentru critica al revistei Luceafarul, in anul 1977. A obtinut Premiul pentru debut in volum al Asociatiei Scriitorilor din Bucuresti in anul 1998 cu eseul „Planeta Moft” dedicat lui Caragiale, Premiul special al revistei Tomis, Premiul Mihai Eminescu pentru critica al orasului Turnu Severin). Dupa 1989, a avut Colaborari permanente la radio si televiziune. A fost membru al Uniunii Scriitorilor din Romania si al ASPRO (Asociatia Scriitorilor Profesionisti din Romania), presedintele Sectie de Critica Literara a Asociatiei Scriitorilor din Bucuresti. Muzeul National al Literaturii Romane anunta cu profunda durere disparitia prematura a istoricului, criticului literar si editorului Dan Alexandru Condeescu, cel care, timp de 17 ani, a condus destinele acestei institutii. Funeraliile vor avea vineri, 17 august 2007, la Cimitirul Sf. Vineri, la ora 13.00.

Lucrari (antologii si ingrijiri de editie)

Nichita Stanescu - Colinda de inima;
I.L. Caragiale - Canuta, om sucit;
Lucian Blaga - Poemele luminii;
Tristan Tzara - Litanii avantdada;
Nichita Stanescu - Leoaica tanara, iubirea;
Nichifor Crainic - Memorii;
Ion Minulescu - Spovedanii;
Nichifor Crainic - Spiritualitatea poeziei romanesti;
Procesul Caragiale - Caion;
Nicolae Iorga - Istoria presei romanesti;
Nichita Stanescu - Invitatie catre o nimfa. Poezii de dragoste;
Nichita Stanescu - Opera Magna (lucrarea primind Premiul Uniunii Scriitorilor din Romania)

Premii

- Premiul pentru critica (1977) urmat de Premiul special (1985) pentru editia Ordinea cuvintelor (Nichita Stanescu) ale revistei ,,Luceafarul'';
- Premiul pentru eseu al Consiliului Ziaristilor din Romania, 1988;
- Premiul pentru critica si istorie literara ,,Nichita Stanescu'', Ploiesti 2004;
- Medalia ,,150 de ani de la nasterea lui Mihai Eminescu'';
- Ordinul ,,Serviciu credincios'' in rang de cavaler, 2000


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.