Profesorii fac chete pentru a putea organiza olimpiadele scolare nationale. Ei spun ca banii veniti de la minister nu ajung si ca este rusinos sa le dai copiilor premii de 300.000 de lei, adica in jur de opt euro.

Pentru a nu se face de ris in fata elevilor veniti sa participe la olimpiadele nationale, profesorii din judetele organizatoare s-au vazut nevoiti sa scoata bani din buzunar. La Bistrita se va desfasura, la sfirsitul saptaminii, Olimpiada Nationala de Matematica.

Dar pentru a organiza aceasta olimpiada, Inspectoratul Scolar a cerut ajutorul profesorilor deoarece fondurile alocate de Ministerul Educatiei sint insuficiente. Fiecare a dat cit a putut, de la 100.000 la un milion de lei. Inspectorul scolar general Vasile Negruseri a declarat pentru Mediafax ca Ministerul Educatiei a dat 700 de milioane de lei pentru aceasta competitie. "In fata elevilor nu poti merge cu un premiu de sase sute de mii de lei pentru un olimpic national", spune inspectorul, adaugind ca profesorii nu au fost obligati sa dea bani. "Vom face in asa fel incit un premiu sa fie de cinci milioane de lei, de exemplu, iar diferenta o suportam noi, din donatii unilaterale. Acesti copii trebuie sa fie dusi in excursii, cazati", a mai afirmat Vasile Negruseri.
900.000 de lei pentru locul I pe tara

La Olimpiada Nationala de Matematica vor participa 518 elevi si 54 de profesori insotitori din toata tara.

Si in judetul Neamt, unde se vor desfasura Olimpiada Nationala de Limba si Literatura Romana si Olimpiada de Biologie, profesorii au venit cu bani de acasa pentru a organiza evenimentele. Reprezentantii Ministerului Educatiei sustin ca, in acest an, au fost date 15 miliarde de lei pentru olimpiadele nationale, mai mult decit anul trecut. "Am platit pentru cazarea, pentru masa profesorilor si elevilor, nu stiu de ce trebuie sa mai stringa bani. Depinde ce vor sa faca din aceste olimpiade. In loc sa dea ei bani, mai bine sa gaseasca sponsori. Eu nici nu as da premii in bani elevilor, ei vin la olimpiada de placere. S-a luat exemplul din sport ca trebuie sa se dea bani", sustine Liliana Preoteasa, director general in Ministerul Educatiei.

Elevii care vor ocupa locul intii la olimpiada vor primi 900.000 de lei, cei de pe locul doi - 700.000 de lei, locul trei - 500.000, iar cei cu mentiune - doar 350.000 de lei.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.