Social 15 August 2007 00:48
In februarie 2006, premierul Tariceanu promitea ca "in zece luni toate localitatile din Romania vor fi electrificate". La un an si jumatate de atunci, Jurnalul National va prezinta intr-un serial povestea romanilor care inca mai traiesc la lumina opaitelor.

Am mers in zece sate romanesti unde nu s-a aprins niciodata lumina becului. Fara curent electric, oamenii se chinuiesc. Sunt rupti de Romania. Unii dintre ei nu stiu nici macar cum il cheama pe presedinte. Traiesc intr-o tara in care statul, garantul drepturilor lor, ii trateaza cu ignoranta. Si cu cifre. E totuna...

VENITI DE LUATI LUMINA. Din proprie initiativa si pe propria raspundere, premierul Calin Popescu Tariceanu a sustinut la finalul sedintei de Guvern din 22 februarie 2006 o declaratie de presa in care a afirmat, printe altele: "In fine, astazi, Ministerul Economiei si Comertului, la cererea mea expresa, a pregatit o nota ce se refera la un subiect care se poate ca pe unii sa-i faca sa se incrunte. Este vorba despre incheierea electrificarii in Romania. Romania urmeaza sa adere la UE peste zece luni si in Romania de astazi mai sunt sute de localitati neelectrificate.

Sunt mii de localitati partial electrificate si ceea ce am hotarat astazi se refera la demararea unui program de investitii care sa incheie electrificarea pana la finele acestui an (n.r. - 2006). Vor fi necesare investitii care nu sunt inca cuantificate astazi, dar, indiferent de costul lor, aceste investitii trebuie facute. Putem sa privim problema si prin prisma rusinii pe care am incerca-o daca cineva ar veni sa vada aceste lucruri in Romania. Ma refer la o televiziune straina, cum ar arata imagini cu sate neelectrificate. Poate nu sunt sate, poate sunt catune, dar oricum ar fi foarte prost. Dar, dincolo de acest lucru, cred ca este obligatia Guvernului de a se preocupa de aceste zone in care se traieste in conditii de mizerie, fara acces la energie electrica si la tot ceea ce decurge de aici pentru un trai cat de cat civilizat. Guvernul trebuie sa dea perspective si oamenilor care se nasc sau oamenilor care traiesc acolo, perspective pentru o viata mai buna. Pana la incheierea acestui an va trebui sa realizam acest efort".


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.