Social 15 August 2007 22:48
La zece ani de la prima editie a Festivalului International de Canto „Hariclea Darcle“, Mariana Nicolesco se considera incintata de rezultate.

Dupa un deceniu cu Festivalul si Concursul International de Canto „Hariclea Darclee“, care sint impresiile dumneavoastra in acest moment?

Traiesc si eu, ca toti cei care au participat la acest mare eveniment, euforia succesului. Si, oricit de istovitoare a fost solicitarea, ziua si noaptea, timp de doua saptamini, as fi vrut ca totul sa continue la nesfirsit, atit de exaltant a fost tot ce s-a intimplat la Braila. Bucuria si surpriza, in cele din urma, de a vedea cit de bine cinta acum tinerii artisti. Maestrul Marco Balderi, care e alaturi de noi de la prima editie internationala, din 1997, spunea: „Vin la Braila de zece ani, adica de la prima editie internationala a concursului si festivalului, si pot spune ca, daca spiritul de jovialitate, de colegialitate si de rigoare este cel de la inceput, nivelul din acest an al manifestarilor se ridica deasupra celor de pina acum. Si asta prin acumularea de experienta. In jur de zece voci pe care le-am aplaudat aici pot incepe imediat o cariera internationala“. Prezenta atitor tinere vocatii la Braila in ultimii ani nu doar la festival si la concurs, ci si la Master Classes, bucuria de a face muzica impreuna, pe care au dobindit-o in acest climat, si-au spus cuvintul.

Marele Premiu Darclee a fost atribuit in acest an sopranelor Aurelia Florian si Georgeta Grigore.

Juriul international al Concursului Darclee a hotarit sa imparta acest premiu, neputind departaja cele doua soprane, Aurelia Florian evoluind in repertoriul liric si mergind pina la belcanto dramatic, si Georgeta Grigore, soprana lirico-spinto, cu aplecare spre stilul verist. Trebuie sa va spun ca, acum doi ani, cind am cunoscut-o si am examinat-o pentru prima data pe Aurelia Florian, la Universitatea din Brasov, unde avea doar note de 9 si 10, i-am spus: „Aurelia, stiu ce note ai, dar trebuie sa-ti spun sincer ca totul este un dezastru si ca eu nu-ti pot da mai mult de nota 4. Daca insa esti hotarita sa te ridici la nivelul posibilitatilor pe care le ai, atunci sa stii ca poti conta pe sprijinul meu“. Ea a inceput sa plinga. Nu pentru ca am notat-o cu 4. Ci de bucurie ca acceptam s-o ajut. Iar eu precizez ca, asa cum de altfel prevede regulamentul, nu am notat-o in concurs, dupa cum nu i-am notat nici pe alti concurenti care au studiat cu mine.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.