O intilnire grabita si secreta a avut loc, ieri, intre Cristian Tudor Popescu si Mircea Dinescu. Liderul grupului demisionar de la „Adevarul“ i-a propus poetului sa investeasca in noul ziar pe care el si echipa lui intentioneaza sa-l editeze in urmatoarele luni.

Oferta initiala a lui Popescu il plasa pe Dinescu in pozitia de investitor minoritar. Practic, poetul ar fi avut un aport financiar de peste un milion de euro, primind in schimb un pachet mai mic de 50% dintre actiunile noului ziar. Echipa de la "Adevarul" isi rezerva pachetul majoritar si dreptul de a se gindi daca sa vina cu bani sau nu. Contributia principala a fostului Colegiu Director ar fi urmat sa fie alcatuita din know-how si nume.

Incintat la inceput de propunere, Mircea Dinescu s-a mai gindit un pic si a dorit sa fie reformulati termenii financiari. Intrebat de "Cotidianul" in ce masura situatia dubioasa a demisiei celor patru si ecourile stirnite de implicarea ziaristilor in comisionarea publicitatii de la "Adevarul" il ingrijoreaza in vreun fel, Dinescu a declarat: "Lumea presei nu e facuta nici la Manastirea Agapia si nici la liceul de fete 'Zoia Kosmodemianskaia>>. Jurnalistii nu sint fete mari, ci oameni care fac parte dintr-o lupta pentru supravietuire."

In legatura cu suma de un milion de euro, necesara startului, Mircea Dinescu a facut urmatorul comentariu: "Pai, am semanat vreo mie de hectare de griu, mai pun o mie de orzoaica, mi-au mai ramas si niste vagoane de vin la Potelu, ma descurc".

CTP: "Nu spun nici ca-i Mircea, nici ca-i Sorin"

Demisionarii de la "Adevarul" nu au infirmat, dar nici nu au confirmat negocierile. Adrian Ursu ne-a spus: "Sint tot felul de oferte. Am auzit si eu de acest zvon, asa cum am auzit de alte 20 de nume. Nu m-am intilnit cu Mircea Dinescu". La rindul sau, Bogdan Chireac ne-a declarat ca nu poate sa comenteze in nici un fel "multiplele negocieri care au loc in aceste zile pentru ca echipa de la 'Adevarul>> sa scoata un ziar in cel mai scurt timp". Lelia Munteanu a confirmat ca exista o multime de oferte pe masa, inclusiv de la mari trusturi de presa, iar cit priveste varianta Mircea Dinescu, "e posibil sa fie si ea pe masa". Jurnalista a estimat la citeva zile perioada in care se va intra in negocieri cu cineva anume.

Cristian Tudor Popescu a refuzat sa comenteze: "Nu raspund la nici o intrebare legata nici de Mircea, nici de Sorin, nici de altcineva. E prematur acum".

Demisii in bloc

Doua treimi din redactia ziarului "Adevarul" a demisionat ieri, o data cu echipa de conducere a ziarului. Actionarul majoritar al ziarului, fiica lui Dumitru Tinu, i-a anuntat pe jurnalisti ca pot ramine linistiti in redactie. Pe de alta parte, CT Popescu le-a spus reporterilor ca pina la aparitia noului ziar pe piata isi vor primi salariile ca si pina acum.

Intr-o sedinta convocata ieri la ora 13.00, Ana Maria Tinu le-a comunicat redactorilor ca nu a avut in gind nici o clipa sa renunte la conducerea cotidianului, ci doar sa desparta corpul editorial de cel publicitar. Mai mult, fiica lui Tinu a tinut sa le explice faptul ca, in ultimul timp, asupra ei s-au facut numeroase presiuni pentru a vinde ziarul, insa ea nu a cedat, fara a preciza si cine sint persoanele in cauza.

Starea de tensiune s-a mentinut si ieri in interiorul redactiei, jurnalistii fiind destul de dezorientati, dupa anuntul depunerii demisiilor de catre redactorul-sef CT Popescu si adjunctii sai Bogdan Chireac, Adrian Ursu si Lelia Munteanu. Unii au inceput deja sa-si caute de lucru in alte redactii, altii au decis sa-i urmeze pina in pinzele albe pe cei patru, chiar daca Ana Maria Tinu le-a spus ca pot ramine in continuare in redactie. Potrivit lui Adrian Ursu, jurnalistii "Adevarului" au "facut coada" pentru a-si depune demisiile la secretariatul directorului general Adrian Buga. Dintre cei 238 de angajati ai ziarului, circa 100 sint jurnalisti.

"'Adevarul>> nu a murit"

Echipa va parasi corabia "Adevarului" la sfirsitul lunii in curs, a anuntat ieri CT Popescu, pina atunci cei patru sefi ocupindu-se de bucataria interna a ziarului, dupa cum a afirmat Ursu. "Noi nu vom mai aparea in caseta redactionala, nu vom mai scrie articole, nici editorialele nu vor mai fi semnate de cei cunoscuti. Miine (n.r. - astazi) va avea un editorial semnat de Corina Dragotescu, sub titlul "Adevarul nu a murit", a mai spus Adrian Ursu. Corina Dragotescu si Val Vilcu sint dati de jurnalistii din interiorul redactiei ca viitorii sefi ai cotidianului.

700.000 de dolari direct in buzunarul Anei Maria Tinu

Reamintim ca luni, fiica lui Tinu, care detine peste 80% dintre actiuni ramase mostenire de la fostul director al ziarului "Adevarul", Dumitru Tinu, a decis sa schimbe componenta Consiliului de Administratie si in locul celor patru sefi au fost propusi si acceptati, evident, tot de catre Ana Maria Tinu, care are un cuvint greu de spus, doi consultanti bancari, un avocat si directorul general al ziarului, Adrian Buga, adus la "Adevarul" tot de Ana Maria Tinu, dupa moartea tatalui sau. (Cristina Hurdubaia, Daniel Oanta)

"Stiu, dar nu spun nimic"

Singura persoana care nu a dat, pina acum, nici o declaratie in scandalul de la ziarul "Adevarul" este chiar cea care, aparent, l-a iscat: Ana Maria Tinu. Interesant e insa ceea ce Ana Maria Tinu spune ca stie, dar nu vrea sa spuna.

Cei patru demisionari au facut ample declaratii in presa, acreditind ideea ca nici o ratiune economica nu a justificat excluderea lor din Consiliul de Administratie: "Ziarul a facut un profit de aproape un milion de dolari, absolut remarcabil pentru o societate al carei unic obiect de activitate este doar editarea unui ziar. Daca ziarul 'Adevarul>> ar fi fost parte a unui holding, am fi inteles ca in Consiliul de Administratie sa fie bancheri sau avocati. Asa insa, in CA nu a mai ramas nici macar un ziarist, de saminta" - a declarat, la Radio Guerrilla, ieri-dimineata, Adrian Ursu, fost redactor-sef adjunct. Iar Cristian Tudor Popescu, la Antena 1, a recunoscut ca la ziarul "Adevarul" gazetarii aveau voie sa aduca reclama, contra unui comision de 10-12 la suta, dar a adaugat ca niciodata nu li s-a cerut sa renunte la aceasta practica, altminteri s-ar fi conformat fara probleme. Cit priveste presiunile politice la care ar fi fost supusi in ultimii ani, cei patru ziaristi au fost mult mai rezervati, multumindu-se doar sa evoce editorialul de luni al lui CT Popescu si sa lase restul la nivelul interpretarilor.

Singurul lucru care nu li s-a cerut demisionarilor au fost clarificari asupra asa-numitelor "contracte de consultanta" incheiate de societati apartinind membrilor Consiliului Director, prin care se intermediau contractele mari de publicitate aduse ziarului, contra unor comisioane mult mai consistente decit primeau redactorii simpli.

Ieri, Bogdan Chireac a negat existenta acestor firme. Iar Cristian Tudor Popescu a declarat aseara, pe Realitatea TV, ca nu a facut niciodata anchete interne in redactie, pentru a afla in ce masura membrii Colegiului Director au apelat la asemenea gen de practici.

Ana Maria Tinu a fost insa mult mai putin transanta atunci cind a fost intrebata daca stie despre existenta acestor firme si in ce masura acestea au determinat deciziile radicale de luni: "Cu siguranta stiu cum stau lucrurile, dar nu pot… de fapt nu vreau sa declar nimic. Inteleg nevoia dumneavoastra de informare, dar va rog sa ma credeti ca am motivele mele sa nu dau nici un fel de raspuns la aceste intrebari. Deciziile de luni au avut ratiuni exclusiv economice, si nu politice".

CT Popescu ramine presedinte CRP

Cristian Tudor Popescu ramine, cel putin pina in luna mai, presedinte al Clubului Roman de Presa, in pofida faptului ca a demisionat de la ziarul "Adevarul", al carui reprezentant era in Consiliul de Onoare al CRP. Mihai Tatulici (foto), membru al Consiliului de Onoare, ne-a declarat ca acest organism i-a acordat un vot de incredere actualului presedinte sa-si pastreze functia pina la Adunarea Generala a CRP, care va avea loc in luna mai. "Domnul Popescu ramine presedinte de drept pina pe 1 aprilie, data la care, din cite ne-a spus, va deveni efectiva demisia sa de la 'Adevarul>>, dupa care am decis sa ramina presedinte pina la Adunarea Generala din luna mai, care va dezbate modificarile statutare si, eventual, alegerea unui nou presedinte. Urmeaza ca, dupa 1 aprilie, ziarul 'Adevarul>> sa-si desemneze un alt reprezentant in CRP".

Potrivit lui Tatulici, modificarile de statut vizeaza reglementarea inclusiv a unor situatii precum cele de la "Adevarul", in sensul de a putea fi membru in Consiliul de Onoare si freelanceri, nu numai reprezentanti ai unor institutii media.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.