Social 13 August 2007 00:28
In afara de folosirea cofeinei in terapia a numeroase afectiuni, cercetatorii spun ca aceasta imbunatateste performantele fizice si rezistenta la efort

Cafeaua este una dintre cele mai consumate bauturi. Multi oameni o considera o necesitate si nu isi pot incepe ziua fara aceasta "licoare magica". Pe langa capacitatea sa de a ne face mai placuta trezirea de dimineata, cafeaua este considerata de specialisti ca fiind si un aliment sanatos.

Cheia calitatilor cafelei este cofeina. Aceasta imbunatateste performantele fizice, rezistenta la efort, ne ajuta sa fim mai vigilenti si reduce senzatia de oboseala si indispozitie.

Cofeina (un praf alb, cu gust amar, asemanator amidonului, usor solubil in apa incalzita) mai este folosita cu succes in tratarea copiilor nascuti prematur, care prezinta dificultati in respiratie, deoarece actioneaza ca un stimulent al sistemului respirator. Studiile au aratat ca un consum regulat de cafea scade si riscul de a face diabet zaharat tip II.

Monitorizand timp de 12 ani peste 40.000 de persoane sanatoase, bautoare de cafea, cercetatorii americani au constatat o asociere inversa intre consumul de cafea si aparitia diabetului tip II, tinandu-se cont de indicele de masa corporala si de alti factori de risc. Un alt studiu realizat de cercetatorii italieni a aratat ca trei cesti de cafea pe zi reduc cu 29 la suta riscul de a face astm.

Conform specialistilor, proprietatile terapeutice ale cafelei se datoreaza continutului de antioxidanti. Acesti compusi chimici protejeaza organismul de boli, atacand moleculele daunatoare.

Un alt compus benefic al cafelei este metilpiridina, acesta impiedicand aparitia cancerului de colon prin activarea enzimelor din sange.

Sursa de energie

Cel mai cunoscut motiv pentru care oamenii consuma cofeina sau alimente care contin cofeina este efectul sau asupra organismului, dar si faptul ca reprezinta o sursa de energie. In sustinerea acestei afirmatii s-a realizat un studiu pe doua grupuri de voluntari. Primul grup a consumat cereale la micul dejun, in timp ce al doilea grup a baut doar cafea. S-a observat o imbunatatire a receptarii informatiilor si a starii de spirit in cazul celor care au baut numai cafea.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.