Social 13 August 2007 00:05
Angajatorii cer candidatilor referinte de la locurile de munca anterioare. In unele companii, verificarea acestora este obligatorie

Din dorinta de a obtine un loc de munca, numerosi aspiranti la un job sunt tentati sa-si "infloreasca" CV-ul. Pentru a reduce cat mai mult riscul de a fi indusi in eroare, directorii de resurse umane incearca sa afle si opinia fostilor sefi despre activitatea profesionala a candidatului.

In unele companii, solicitarea referintelor este obligatorie. "Procedurile noastre de securitate ne obliga sa verificam referintele pe care candidatii ni le prezinta", spune Ana Glavce, manager de resurse umane al companiei de curierat TNT Romania. Cu acordul candidatului, sunt contactate una sau doua persoane indicate de catre acesta. De obicei, acestea sunt sunate pe telefonul fix, de centrala, pentru ca uneori la telefonul mobil oferit de candidat raspunde fratele care ocupa un post temporar de "fost sef".

"Ponderea cea mai mare o au referintele oferite de catre superiorii ierarhici directi ai candidatilor, deoarece sunt persoane care le-au avut in observatie directa si au detinut informatii relevante pentru obiectivele si realizarile lor specifice", spune Amalia Picleanu-Savinescu, managing"partner al companiei de consultanta in resurse umane Tandem Consulting. In buna masura, este importanta si perceptia colegilor, a oamenilor din echipa pe care candidatul a condus-o, precum si opinia clientilor in legatura cu persoana pentru care se solicita referintele. Rar se intampla ca recomandarea sa provina chiar de la actualul loc de munca.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.