Cu toate ca tara noastra se tot confrunta cu astfel de fenomene, in ultimii ani autoritatile locale nu s-au sinchisit sa intareasca malurile raurilor care obisnuiesc sa iasa din matca si nici sa regularizeze albiile acestor rauri. Si in acest fel, de fiecare data cand natura se infurie, raurile ies din matca si intra in casele oamenilor. Mai grav este ca din ignoranta autoritatilor se pierd si vieti omenesti. Este drept ca in Romania si educatia civica are puncte slabe. Dar aici, probabil ca tot autoritatile locale ar trebui sa aiba un cuvant de spus, sa verifice unde sunt depozitati bustenii de sute de kilograme si daca exista riscul ca eventualele viituri sa ii duca peste casele oamenilor.

Cele mai afectate de furia apelor au fost judetele Arges si Olt. In comuna Carlogani din judetul Olt, ploile torentiale si viiturile au inundat 240 de gospodarii. In orasul Draganesti-Olt si comuna Carlogani, echipe de pompieri au actionat cu motopompe, de la primele ore ale diminetii zilei de ieri, pentru a scoate apa din casele si anexele gospodaresti, inundate in timpul noptii. Aici precipitatiile cazute in timpul noptii au ajuns la 133 litri pe metrul patrat, iar apa acumulata de pe versanti a inundat aproximativ 140 de gospodarii, statia de distributie a energiei electrice si un drum judetean. Din cauza inundarii statiei de distributie a energiei, a fost intrerupta alimentarea cu energie electrica in 63 de localitati. Din fericire aici natura si ignoranta autoritatilor nu au omorat pe nimeni.

Trei oameni, omorati de furia naturii

In judetul Gorj insa, ploile torentiale au omorat trei oameni. O femeie in varsta de 78 de ani a murit inecata pe camp, dupa ce a fost luata de ape. In mai multe localitati a cazut grindina, cat pumnul, iar un copac s-a prabusit pe DN 66, in localitatea Branesti. Alte doua persoane au fost ucise de trasnete. Un tanar de 20 de ani, care se afla pe camp cu sora lui cand s-a intamplat tragedia, si un cioban din localitatea Gropeni, au murit carbonizati de traznete. In Defileul Jiului, un barbat care nu respectat avertizarea meteorologica, a fost la un pas de a-si pierde viata, dupa ce ambarcatiunea in care se afla a fost luata de apele involburate. Barbatul venise sa faca rafting pe Jiu, insa barca s-a rasturnat imediat ce a fost lansata la apa. Alerta si in judetul Valcea. Drumul National 7A care face legatura intre Ramnicu-Valcea si Voineasa a fost blocat mai multe ore din cauza aluviunilor cazute de pe versanti in urma ploilor. Drumul a fost blocat in 13 locuri din cauza alunecarilor de teren intre localitatile Malaia si Voineasa. Furia apelor a facut ca mai multe strazi din Timisoara sa fie inundate in numai cateva minute. Aici, rafalele de vant au doborat mai multi copaci. Patru autovehicule au fost avariate, iar apa a ajuns si in cateva locuinte din oras, a inundat subsolul Operei din Timisoara si al Spitalului de Pediatrie.

35 de copii au ramas izolati la Voronet

In judetul Suceava, 35 de copii au ramas partial izolati in zona Voronet dupa ce viiturile au rupt un pod si au distrus un drum de acces. Alte 30 de case de vacanta au ramas si ele izolate din cauza apelor. O viitura puternica a izolat localitatea Moeciu din Brasov. Drumul care leaga Moeciu de Sus cu Moeciu de Jos a fost distrus, zeci de turisti fiind blocati pe Valea Popii. 20 de pensiuni si peste 100 de case din Moeciu de Sus au ramas izolate. La Moeciu de Sus, in judetul Brasov, autoritatile locale fac abia acum lucrari de regularizare a albiei paraului Turcu, care a iesit din matca vineri spre sambata noaptea. Malurile vor fi intarite, albia va fi curatata, iar paraul va fi redirectionat pentru a nu se mai umfla la alte precipitatii abundente. Pe DN 7C Transfagarasan si Pe DN 7A, intre Brezoi si Petrosani, autovehiculele nu pot circula decat pe un singur fir, din cauza precipitatiilor abundente, care au produs alunecari de grohotis.