In cazul unui dezastru major in care ar fi implicata Capitala, accident nuclear sau chimic, 90% din bucuresteni ar putea deveni potentiale victime. Adaposturile Protectiei Civile pot oferi siguranta pentru doar 10% dintre locuitori in ceea ce se cheama in termeni de specialitate faza de surprindere a unui dezastru. in schimb, in buncarele ce vor adaposti demnitarii se fac investitii majore. Conform terminologiei de specialitate, adaposturile de protectie civila sunt acele adaposturi special construite inca in timp de pace care ofera protectie impotriva principalilor factori distructivi ai armelor obisnuite si ai armelor de nimicire in masa. in reteaua de metrou bucuresteana sunt amenajate 38 de spatii de refugiu, in ele putand fi adapostite in caz de necesitate aproximativ 120.000 de persoane.

Conform planurilor facute de Statul Major al Protectiei Civile, din momentul in care se decreteaza stare de necesitate locuitorii se pot adaposti in spatiile special amenajate pentru doar cateva zile si nu pentru perioade indelungate, ca de exemplu de ordinul saptamanilor sau lunilor. Normal, ca in orice situatie de criza, notiunea de protectie se afla inaintea celei de confort. Astfel, in adaposturi sunt amenajate un numar minim de toalete, conform calculelor facute impreuna cu specialistii Metrorex existand o singura toaleta la 150 de adapostiti si o singura chiuveta la 250 de sinistrati.

Mai neplacut poate fi considerat faptul ca statul nu asigura nici un fel de hrana pentru fazele de inceput ale alarmarilor, locuitorii fiind sfatuiti sa incerce sa isi procure singuri alimentele, printre cele recomandate fiind conservele, mazarea, pesmetii. "in astfel de situatii, hrana din fondurile speciale de rezerva al statului este directionata catre raniti, catre unitatile spitalicesti, acolo unde este nevoie urgenta. in fiecare familie ar trebui sa fie pregatita permanent o trusa de prim-ajutor, care sa contina medicamentele de baza, precum si o rezerva de provizii, in special mancare ce nu trebuie neaparat gatita sau incalzita", ne-a declarat Viorel Pop, seful serviciului "Protectie prin Adapostire" din comandamentul Protectiei Civile. Situatia la nivel national nu este nici de pe departe mai fericita. "Avem cateva zeci de mii de adaposturi in marile orase, marea lor majoritate fiind construite insa inainte de 1989.

Din cauza lipsei fondurilor financiare multe dintre ele au ramas cam in acelasi stadiu in care au fost surprinse de evenimentele din decembrie. in conditiile in care un singur filtru necesar in caz de atacuri chimice costa aproximativ 20 de milioane de lei, este usor de inteles problema financiara cu care ne confruntam", mai spune Viorel Pop. Trist este si dezinteresul manifestat de populatie fata de propria protectie. Potrivit conducerii Romcarbon Buzau, singurul producator de masti de gaze din Romania, in cursul anului trecut s-au vandut catre populatie doar 3.000 de bucati. incercand sa impace si capra si varza, dar sa-si vada si propriile interese rezolvate, conducerea Protectiei Civile a apelat la o solutie cat se poate de ingenioasa.

Desi nu este foarte cunoscuta, o lege din 1996, la realizarea careia au lucrat si specialistii Protectiei Civile, obliga fiecare civil care isi construieste o casa cu o suprafata mai mare de 600 de metri patrati, cu subsol, sa aloce 5% din banii destinati investitiei pentru realizarea unui adapost familial. "Prevederile acestei legi sunt valabile si pentru toti agentii economici". Lucrurile nu stau asa cand vine insa vorba despre spatiile de adapostire destinate demnitarilor, denumite "centre de comanda". in caz de necesitate toti vor beneficia de conditii aproape ideale de lucru si protectie. Locurile din care acestia vor coordona la nevoie activitatea in tara sunt singurele in care s-au facut investitii.

Reguli de respectat

Accident nuclear
* nu folositi telefonul daca nu este absolut necesar. Lasati liniile libere pentru utilizarea acestora de catre autoritati;
* ramaneti in casa sau la subsol pana la primirea altor instructiuni. Daca trebuie sa iesiti din casa purtati un echipament de protectie (salopeta, caciula, manusi si bocanci sau cizme);
* inchideti ferestrele si usile, incercand ermetizarea acestora cu materiale din casa (banda adeziva, banda izolanta, carpe etc.)
* porniti televizoarele sau aparatele de radio
* inchideti aragazele si masinile de gatit si stingeti focul din soba, daca este cazul.
* inchideti gurile de aerisire, instalatiile de ventilatie sau de climatizare.
* protejati, pe cat este posibil, hrana si apa dintre exteriorul locuintelor prin acoperirea cu o prelata, folie de plastic etc.

Accident chimic
* anuntati-va vecinii si prietenii despre pericolul chimic (de preferinta prin telefon)!
* adapostiti-va in locul stabilit si etansati toate intrarile si iesirile pentru a evita patrunderea agentului toxic! Daca adapostirea se face in propria casa, etansati toate usile si ferestrele si ramaneti intr-o camera cu cat mai putine usi si ferestre
* inchideti toate instalatiile cu pericol (gaze, apa, curent electric)!
* opriti toate ventilatoarele si instalatiile de aer conditionat!
* asigurati-va ca aveti acces la rezerva de apa si alimente si ca nu sunt afectate de accidentul chimic!
* daca sunteti surprins in afara locuintei, acoperiti-va caile respiratorii cu o batista si indreptati-va spre adapostul cel mai apropiat. Evitati deplasarea pe directia vantului, deplasati-va perpendicular pe directia lui!


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.