Social 11 August 2007 00:32
Tara Hategului: tinut straniu, in care orice drum se poate preschimba intr-o calatorie in timp. Daca te misti doar pe coaja Pamantului, intri in trecutul apropiat, marcat de istoria oamenilor. Daca ai insa norocul sa te intalnesti cu paleontologii care isi fac veacul pe aici, ti se ofera sansa unei aventuri unice: un "safari" pe urmele ultimilor dinozauri.

Spre sfarsitul anilor '80, la Tustea, prabusirea unei coaste de deal a scos la iveala ceva ca niste mingii de piatra. Batranii isi aminteau oarece povesti despre ciolanele de balaur gasite candva de baronul Franz Nopcsa, dar biloaiele alea pareau sa fie altceva. Satenii au trecut pe langa ciudatenii, le-au privit, s-au mirat si-au scuipat in san si apoi au plecat, in treburile lor. Uluiala a durat pana cand un localnic, inginerul Nicolae Olinescu, l-a anuntat pe prof. dr Dan Grigorescu, de la Catedra de Paleontologie a Universitatii Bucuresti. Pornit pe urmele lui Nopcsa, savantul studia zona inca din 1977. Bineinteles ca profesorul a apreciat imediat descoperirea: ciudateniile aparute erau oua de dinozaur. De atunci, cercetarile au continuat an de an, iar relicvele stravechi au adus Hategul in atentia lumii stiintifice internationale.

VINO ACUM! Drumul prin Tara Dinozaurilor a inceput abrupt, urgentat de tonul ultimativ al profesorului Grigorescu: "Daca vrei sa vezi ceva cu adevarat interesant, vino maine aici. La Tustea avem un cuib mare cu oua de dinozaur. Pe la pranz il degajam si il invelim in jacket de ipsos, iar dupa aia n-o sa-l mai vezi prea curand". Am inteles: drum lung... o noapte pe tren... Dimineata eram in comuna General Berthelot, la "puncul de comanda" al paleontologilor. "Baza" lor nu difera cu nimic de imaginea romantica a oricarei tabere stiintifice: o scoala renovata, care este in acelasi timp laborator, depozit pentru "piesele" gasite pe teren, dar si dormitor, bucatarie si sala de mese.

"ECHIPA TIMPULUI". Comandantii "echipei timpului" care exploreaza lumea dinozaurilor din Hateg sunt, de cativa ani buni, prof. dr Dan Grigorescu si unul dintre discipolii sai, lectorul universitar dr Zoltan Csiki. In rest, "infanteristii", dar si baza fortei de munca sunt studentii veniti aici in practica anuala. Echipa n-ar fi insa completa fara Feri, fiul lui "Zoli" Csiki. Un baietel de 9 ani, istet foc si pasionat de cate-n luna si-n stele. In viitor poate ca o s-o ia pe urmele tatalui sau si o sa fie tot paleontolog. Ori poate ca nu. Indiferent cum va fi, pustiul se considera un "veteran" al explorarilor din Hateg si are un ascendent major fata de oricare student. Un ascendent pe care si-l etaleaza cu mandrie. "Eu vin aici de zece ani. Da, nu te mira, pentru ca am venit si cand eram in burtica lui mami." Corect, asa este si nimeni nu-l poate contrazice.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.