Social 11 August 2007 16:49
Bucurestenii au un nivel al "stresului rasial" destul de ridicat. De aceea, persoanele care si-au facut in aceasta dimineata o consultatie cu "rasismometrul" au primit din partea Asociatiei Romani Criss materiale de informare despre etnia roma sau potcoave care sa le aduca noroc.

Asociatia Romani Criss, in colaborare cu Agentia Nationala pentru Romi, a lansat astazi o campanie de testare a nivelului de "stres rasial" al bucurestenilor, zeci de persoane dorind inca din primele minute sa fie testate.

Potrivit reprezentantei asociatiei, Cezara David, scopul actiunii este de a-i face pe oameni sa fie constienti de nivelul de acceptare pe care o au fata de ceilalti. "Este un alt mod de a atrage oamenii si de a-i face sa se gandeasca la masura in care este rasist fiecare dintre ei. Prin aceasta metafora vrem sa-i facem pe oameni sa constientizeze ca problema rasismului este la fel de importanta ca sanatatea", a spus Cezara David.

In urma testelor realizate cu "rasismometrul" (de fapt, un tensiometru), a reiesit ca majoritatea cetatenilor sunt putin stresati de persoanele de etnie roma, motiv pentru care li s-a prescris o reteta si li s-a administrat un tratament cu brosuri informative despre romi, si cu obiecte confectionate de mesteri romi (linguri de lemn si potcoave care sa le aduca noroc).

Printre personalitatile care au vrut sa-si testeze nivelul de rasism s-au numarat presedintele Camerei Deputatilor, Traian Olteanu, ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu, artistul Damian Draghici sau membrii trupei Hara. Nicolaescu nu s-a temut de testul cu "rasismometrul", precizand ca el este un democrat "nu ca ideologie politica, ci ca intelegere a vietii si nimic mai mult", a tinut sa sublinieze ministrul. Cu toate acestea, nici el nu a scapat de tratamenul prescris de echipa de medici in sanatate publica.

Testarea sanatatii civice a populatiei face parte dintr-un proiectul "Consolidarea Capacitatii Institutionale si Dezvoltarea de Parteneriate pentru Imbunatatirea Perceptiei si Conditiilor Romilor", al Secretariatului general al Guvernului si al Agentiei Nationale pentru Romi. Evenimentul se desfasoara pe parcursul a trei zile, in fata Teatrului National din Bucuresti, informeaza NewsIn.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.