Asociatia Romani Criss, in colaborare cu Agentia Nationala pentru Romi, a lansat astazi o campanie de testare a nivelului de "stres rasial" al bucurestenilor, zeci de persoane dorind inca din primele minute sa fie testate.

Potrivit reprezentantei asociatiei, Cezara David, scopul actiunii este de a-i face pe oameni sa fie constienti de nivelul de acceptare pe care o au fata de ceilalti. "Este un alt mod de a atrage oamenii si de a-i face sa se gandeasca la masura in care este rasist fiecare dintre ei. Prin aceasta metafora vrem sa-i facem pe oameni sa constientizeze ca problema rasismului este la fel de importanta ca sanatatea", a spus Cezara David.

In urma testelor realizate cu "rasismometrul" (de fapt, un tensiometru), a reiesit ca majoritatea cetatenilor sunt putin stresati de persoanele de etnie roma, motiv pentru care li s-a prescris o reteta si li s-a administrat un tratament cu brosuri informative despre romi, si cu obiecte confectionate de mesteri romi (linguri de lemn si potcoave care sa le aduca noroc).

Citeste si:

Printre personalitatile care au vrut sa-si testeze nivelul de rasism s-au numarat presedintele Camerei Deputatilor, Traian Olteanu, ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu, artistul Damian Draghici sau membrii trupei Hara. Nicolaescu nu s-a temut de testul cu "rasismometrul", precizand ca el este un democrat "nu ca ideologie politica, ci ca intelegere a vietii si nimic mai mult", a tinut sa sublinieze ministrul. Cu toate acestea, nici el nu a scapat de tratamenul prescris de echipa de medici in sanatate publica.

Testarea sanatatii civice a populatiei face parte dintr-un proiectul "Consolidarea Capacitatii Institutionale si Dezvoltarea de Parteneriate pentru Imbunatatirea Perceptiei si Conditiilor Romilor", al Secretariatului general al Guvernului si al Agentiei Nationale pentru Romi. Evenimentul se desfasoara pe parcursul a trei zile, in fata Teatrului National din Bucuresti, informeaza NewsIn.